Владимир Путин: Американците са велик народ

 Америка е велика страна и американците са велик народ, каза руският президент Владимир Путин, предаде РИА новости и новини.бг

Държавният глава проведе пресконференция в рамките на форума на организацията БРИКС, обединяваща Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa) в китайския град Съмън. Пред журналистите той коментира затварянето на руското търговско представителство в Сан Франциско. „На този етап ние няма да отговаряме със същите мерки. Въпреки това аз смятам, че тази мярка САЩ бе предприета с наглост. В същото време американците са велика нация и САЩ са велика страна, но някои техни политически лидери бъркат Австрия и Австралия“, каза още Путин, намеквайки на гаф на бившия американски президент Джордж Буш-младши.

„Не съм нито булка, нито годеник на американския си колега Доналд Тръмп, че да бъда разочарован от него“, отговори президентът на Русия на въпрос дали се е разочаровал от твърдата политика на новия стопанин на Белия дом към Москва.

В отговор на въпрос дали ще се кандидатира за президентските избори през 2018 г. Путин посочи, че ще щом се заговори за предизборна кампания всички спират работа. „Това не трябва да се допуска. Трябва да се работи винаги и сега“, каза руският държавен глава.

Сред другите теми, засегнати на пресконференцията, бе руската военна операция в Сирия. „Ние се борим срещу тероризма. Този проблем не засяга само тази страна и Близкия изток, а целия свят, коментира Путин.