Виталий Чуркин: действията на Русия в Крим са в рамките на споразумението

Русия действа в Крим в рамките на подписаното споразумение с Украйна, заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, предаде ИТАР-ТАСС.

„Имаме споразумение с Украйна за присъствие на руския Черноморски флот в Севастопол, и действаме в рамките на тази договореност. Най-добрия вариант за решаването на тази криза е добре да се прегледа споразумението от 21 февруари и да се изпълнят определените в него точки. Прибързано назначените предсрочни президентски избори само ще изострят ситуацията в страната. Новите власти в Киев трябва да престанат да заплашват останалите региони и политически сили. Засега ние чуваме само лозунги, които не се потвърждават на практика“, – заяви Чуркин, след края на съвещанието на Съвета за безопасност на ООН за ситуацията в Украйна. Преди това постоянният представител на САЩ Саманта Пауър, както и постоянният представител на Великобритания Марк Лайал Грант изразиха тревога относно „нарастването на присъствието“ на руски войски в Крим и призоваха Москва да ги оттегли. Напомняме, че споразуменията между Москва и Киев относно пребиваването на Черноморския флот на Русия на територията на Украйна са подписани от президентите на двете страни в Харков на 21 април 2010 г, уточни ИТАР-ТАСС.

Министерството на външните работи на Русия по-рано заяви,  че предвижването на бронираната военна техника на руския Черноморски флот в Крим, се проведе в рамките на руско-украинските споразумения.  По думите на руски дипломати, предислоцирането на руския Черноморски флот е предизвикано от необходимостта  да се осигури охрана на местата за дислокация на флота на територията на Украйна. Същевременно в Севастопол,  отряди за самоотбрана, формирани от рускоговорящи жители на Крим разположиха блокпостове на входа и държат под контрол летището. Охраняващите града хора казват, че са извън политиката и  защитават правата на местните жители само на доброволни начала. Такива настроения царят и на изхода на самия полуостров, където също бяха разположени блокпостове.