Винопроизводителите от Севастопол потопиха на дъното на Черно море 100 бутилки вино

Винопроизводителите от Севастопол потопиха на дъното на Черно море 100 бутилки вино. Те ще отлежават на 50-метрова дълбочина в продължение на една година. Бутилките се поставят в морска среда в рамките на провеждан експеримент, публикува Руски Дневник.

Едновременно с тази партида, аналогична ще отлежава в избите на „Инкерманский завод марочних вин“. След една година специалистите ще сравнят резултатите и ще направят анализ, как различните условия на отлежаване влияят върху качеството на питието. Имената на 15-те марки вино, които ще отлежават в морските дълбини, засега се пазят в тайна.

„В чужбина често се използва отлежаване във водна среда, но нашето вино е по-различно от европейското – разказва генералният директор на винарната Алексей Липко. – Преди да почнем да използваме този метод в масовото производство, искаме да проверим, действително ли виното придобива нови качества и свойства – по-мек, кехлибарен вкус“.

На дълбочина от 50 м виното ще е под налягане от около шест атмосфери. Този фактор, както и липсата на кислород, би трябвало да се отрази на вкуса. Освен това, под въздействието на леката вибрация, предизвикана от подводните течения, виното би трябвало да узрее по-бързо. А за да нямат контакт с морската вода, бутилките са запечатани с восък.