Визитата на украинката Савченко в Москва не е била съгласувана с Кремъл

„Комерсант“ коментира пребиваването в Москва на Надежда Савченко – украински пилот и депутат, наричана от вестника най-противоречивата фигура в политиката на страната си.

Изданието припомня, че тя бе осъдена в Русия във връзка с гибелта на руски журналисти в украинския конфликт, после помилвана от президента Владимир Путин. Вчера Савченко пристигна в Москва, за да подкрепи двама украинци, обжалвали своите присъди за участие в чеченската война през 90-те на страната на сепаратистите. Руският Върховен съд остави присъдите в сила.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обясни официалната позиция на руските власти във връзка с пристигането на украинската депутатка: „Всички юридически действия спрямо Савченко са били изпълнени, тя няма наложена забрана за влизане на руска територия. Затова няма причина да се реагира“. По думите му визитата на Савченко не е съгласувана с Кремъл, защото не е било необходимо.

Посещението предизвика буря от възмущение в Киев, отбелязва всекидневникът. Според негови събеседници депутатката от Върховната рада може да е дошла в Русия за тайни преговори с цел да бъдат освободени други граждани на Украйна, осъдени в Русия.

Инициативата на Савченко бе подкрепена само от опозиционната украинска партия „Баткившчина“, пише „Комерсант“ и цитира партийния лидер Юлия Тимошенко: „Жал ми е, че днес властта не заминава да присъства на процесите срещу наши момчета, държани в руските затвори. Надя замина, защото не можа да пробие при никого“. Според Тимошенко с пътуването до Русия Надежда Савченко „е извършила нова героична постъпка“.

Повечето украински политици, депутати и експерти обаче я заподозряха в „опит да сключи задкулисна сделка с Кремъл“, дори обвиниха Савченко в държавна измяна и шпионаж, посочва вестникът.

„Как хвърчи спокойно до Москва Савченко, обвинена в убийството на руски журналисти – отговора знаят само Кремъл и Федералната служба за сигурност“, пише във Фейсбук водачът на украинската Радикална партия Олег Ляшко.
Пътуването й до Москва е „част от широкомащабна кампания, която водят срещу президента различни политически сили“, твърди депутат от Блока на Петро Порошенко – държавния глава на Украйна.

Според този източник Савченко разчита да се споразумее с руските власти да освободят украинския журналист Роман Сушченко, обвинен в шпионаж, а може би и други украински граждани. Тогава опозицията ще получи нов повод да обвинява президента Порошенко, „че не може да защити украинците, лишени от свобода в Русия“, а „Баткившчина“ ще събере още точки в борбата си за предсрочни избори, обяснява той.

Преди да замине, Надежда е оставила съобщение в социална мрежа, където писа, че „може да не се върне жива“, но ще изпълни дълга си – да подкрепи морално своите съратници в борбата, посочва „Московский комсомолец“, според който Савченко „наистина се държа в съда доста предизвикателно“.

Във Върховната рада е внесено вече предложение да се отнеме депутатският мандат на Савченко – впрочем без да се формулира докрай защо я наказват. Депутатът Борислав Береза обаче обясни: „Савченко не биваше да ходи в Москва. Кремъл пуска украинци само за собствените си игри. И щом ви пуснат, ще ви използват. С ваше знание или не, няма значение“, добавя всекидневникът.

Савченко показа в Москва украинска мода: куртка,  бродирана риза, колан

Снимки: Московски комсомолец