Визитата на Меркел във Вашингтон – доказателство, че продължението на войната в Украйна зависи от САЩ

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Вашингтон, където основните теми на преговорите ще бъдат регулирането на конфликта в Украйна, въпросът за доставката на оръжие в Киев, както и политиката на отношенията с РФ. Според експерта Екатерина Тимошенкова, Меркел ще се опита да склони САЩ към компромис.

Преди да замине за Вашингтон германският канцлер заяви, че възнамерява да настоява на търсенето на дипломатически изход от украинската криза. Тя също така за пореден път отбеляза, че Германия няма да предоставя оръжие на Украйна. В същото време Меркел не изключи възможността от въвеждането на нови санкции срещу Русия.

„Мисля, че този път Меркел отива не за инструкции, а да се договори. Ето последователността, която се случи пред очите ни: посещение на Киев, Москва, Мюнхенската конференция, полет до Вашингтон – с това тя най-накрая ясно поставя акцентите и казва, кой решава проблема в Украйна, от кого зависи това решение. Това са преди всичко САЩ. Има и втори момент. Ние ясно виждаме съществените разногласия между САЩ и Германия. Та нали Германия пределно ясно каза „не“ на доставките на оръжие за Украйна“, каза в ефира на радио Sputnik старши научен сътрудник от Центъра за германски изследвания към института за Европа РАН (Руската академия на науките) Екатерина Тимошенкова.