Весела Чернева: Русия е по-напред от САЩ в Сирия

Досега Русия беше много внимателна да не пречи на Тръмп и беше затаила дъх за първата среща на международната сцена. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Днешната среща в Москва (между руския външен министър Сергей Лавров и американския министър на външните работи Рекс Тилърсън) – б.р.) вероятно ще бъде опит двете страни да се върнат към добрия тон. Отношенията между Москва и Вашингтон далеч не са толкова проблемни, колкото са били преди. Съществуващите вече връзки са една основа, върху която те ще искат да градят, заяви Чернева.

И двете страни ще се опитат да дефинират собствен интерес в Сирия. В това отношение като че ли руснаците са по-напред. След американския удар трябва да видим ще продължи ли военното участие на САЩ извън борбата срещу „Ислямска държава“ – ще има ли „втора серия“ срещу Башар Асад и въобще има ли Тръмп ясен план, крайна цел, коментира още Весела Чернева.

По думите на Светослав Терзиев, журналист с 35-годишна практика, главно в сферата на международната политика, ако сирийският президент Башар Асад бъде отстранен, няма кой да „върши работата на терен“. Трябва да се мисли в посока дали Асад е главната пречка или основният проблем е друг – според мен това е „Ислямска държава“. Мисля, че на разговорите в Москва това ще е възелът, около който ще се обединят САЩ и Русия, посочи Терзиев.