Великобритания и ЕС остават единни по въпросите за Русия, въпреки Brexit

Великобритания и ЕС остават единни по въпросите за Русия, въпреки Brexit

Публикувано от:

Въпреки ширещите се страхове заради евентуалните последици от излизането на Великобритания от ЕС, експертите се съмняват, че Brexit ще подкопае общата европейска политика спрямо Русия в близко бъдеще. Най-новият доклад за Русия, изготвен от Камарата на общините, също не предполага промяна във вижданията на Острова по отношение на интересите му в сферата на сигурността.

Комисията по отбрана в британската Камара на общините публикува доклад, който очертава предизвикателството, което Русия представлява по отношение на интересите на кралството в областта на сигурността. Докладът излезе в изключително важен момент, когато гласът на британците в полза на напускането на ЕС предизвиква дебати как Brexit ще промени политиката на Евросъюза в сферата на икономиката и сигурността спрямо Русия – страната, която е в центъра на европейската политика от избухването на украинската криза насам.

Авторите са критично настроени към Русия и твърдят, че нейната „бързата милитаризация“ подкопава „идеята за стабилна Европа след Студената война”. В същото време документът отбелязва, че е много важно Русия да бъде въвлечена в дебати по сигурността на срещата на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли), както и след това, за да се предотврати неволна ескалация в Европа, въпреки ясно изразеното становище, че Москва е сериозно предизвикателство за сигурността на Великобритания“.

Обединена Европа

Излизането на Великобритания от ЕС е дълъг процес, който едва ли ще засегне политиката на блока към Русия в обозримото бъдеще, се посочва в анализ на „Стратфор“ (Stratfor). Въпреки това, Brexit може да даде на Москва известно предимство в отношенията ѝ с ЕС – „дълго продължилият консенсус на ЕС по санкциите може да се пречупи (заради Brexit) преди следващото гласуване, вероятно през януари 2017 г.“, се посочва в анализа.

Някои експерти обаче очакват по-бърза промяна в европейската санкционна политика към Русия. „Санкционният режим на ЕС спрямо Русия се поддържа все по-трудно – като се има предвид нарастващият скептицизъм сред някои членове на блока като Германия, Италия и други. Великобритания бе сред най-активните защитници на поддържането на строг санкционен режим, вероятността от Brexit ще засили и вероятността от промяна в рамките на следващите няколко месеца“, каза пред „Руски дневник“ Стефан Гензле, асистент в Университета в Агдер.

Вижданията на Великобритания и членките на ЕС по сигурността обаче изглеждат по-твърди, което допринася за единността на членовете на НАТО при формирането на подхода на Алианса към Русия. „Що се отнася до въпросите, свързани със сигурността и отбраната, бих казал, че НАТО е призмата, през която Великобритания и повечето държави от ЕС възприемат Русия. В тази сфера очаквам продължение“, споделя Стефан Гензле.

Макар че е трудно да се предвиди ефектът на Brexit върху отношенията между Великобритания и ЕС, експертите са съгласни, че Обединеното кралство и блокът ще продължат да си сътрудничат тясно в областта на сигурността. „Не виждам гласът на Великобритания да е изчезнал от обсъжданията по сигурността в ЕС. Този глас ще се запази във всички важни области, тъй като организациите, които управляват сигурността в Европа, не са базирани в ЕС“, каза пред „Руски дневник“ Майкъл Кофман, аспирант в института „Кенан“ към центъра „Уилсън“.

Включването на Русия

Британският доклад може да е от полза за Москва, тъй като той призовава британските политици да включат Русия в дискусиите по сигурността и да си сътрудничат с Кремъл в борбата с тероризма.

„Великобритания трябва да прецени какво може да постигне реално, ако се ангажира с Русия, да разбере доколко е практично да работи заедно с нея срещу „Ислямска държава“ и други екстремистки групировки. Принципно е напълно възможно да се изправим срещу и да възпрем врага в регион, където интересите ни се сблъскват, като в същото време си сътрудничим с него до известна степен в регион, където те съвпадат“, се посочва в доклада.

Въпреки че експертите са на мнение, че работата с Русия може да не е толкова лесна, колкото в момента си мислят водещите кандидати за премиерския пост във Великобритания, отношенията на Лондон с Москва вероятно в бъдеще ще станат по-практични. „Бих казал, че ни предстоят по-прагматични – политически целесъобразни –отношения с Русия през идните месеци и години“, каза за „Руски дневник“ Джеймс Никси, ръководител на програмата за Русия и Евразия в центъра за анализи „Чатъм Хаус“ (Chatham House).

Важно е да се отбележи, че Кремъл посрещна радушно призива за диалог, поместен в доклада. „Проявата на желание за комуникация е окуражаваща и напълно съответства на последователната позиция на Москва, че международните проблеми и проблемите в двустранните отношения могат да бъдат преодолени единствено чрез диалог“, каза в коментар на доклада говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Автор: Николай Шевченко

Източник: “Руски дневник”