Вашингтон подсказва на Киев как да осигури безопасността на жителите на Донбас

Държавният департамент на САЩ призова украинските власти за сътрудничество с Върховния комисар на ООН за бежанците

От Вашингтон са убедени, че за осигуряването на безопасността на мирните жители в Донбас, където тече активната фаза на силовата операция, провеждана от киевските власти, Киев трябва да сътрудничи с Върховния комисар на ООН за бежанците.

Преди това, новоизбраният украински президент Петро Порошенко обяви, че ще бъде създаден „хуманитарен коридор” за мирните граждани, които искат да напуснат опасните райони.

„Ние подкрепяме тези действия, както и другите съответстващи стъпки в дадената област, като също така призоваваме (Украйна) за тясно сътрудничество с Върховния комисар на ООН за бежанците и с други международни организации за планирането на помощ и за решаването на въпроса”, коментира новината представителят на Държавния департамент Дженифър Псаки по време на пресконференция във вторник, като подчерта, че Вашингтон „естествено подкрепя тези усилия за защита на гражданите”.

Освен това, Псаки припомни на аудиторията за срещата между Владимир Путин и новоизбрания украински лидер Петро Порошенко във Франция.

„Както знаете, между Порошенко и Путин се състоя дискусия. Това обнадеждава, но Русия трябва да предприеме допълнителни стъпки, за да изпълни задълженията си”, заяви Псаки, цитирана от „Интерфакс”.

По-рано почти същото заяви и Мари Харф, като подчерта, че „с въодушевление са възприели това, че президентът Путин е разговарял с Порошенко”.