Вашингтон е отменил част от санкциите срещу Русия

САЩ са отменили санкциите срещу „Рособоронекспорт“ по договора за техническата поддръжка на хеликоптерите Ми-17 в Афганистан, потвърди представителят на руския президент по въпросите на Афганистан и директор на отдела за Азия към руското МВнР Замир Кабулов, предава РИА „Новости“. Новината съобщи преди седмица заместник-главният директор на компанията Сергей Гореславски в кулоарите на международния военно-технически форум „Армия-2016“.Кабулов посочи, че САЩ губят милиарди долари за доставка на техника за афганистанските власти, а в същото време Кабул проявява интерес към закупуването на руско въоръжение.

„Президентът (Владимир Путин) каза дайте да се договорим, някои от нещата ще доставяме безвъзмездно – стрелково оръжие, боеприпаси. Но за модерните технологии ще се плаща. Само че не става. Американците казват: има санкции за Украйна, не можем да си сътрудничим (с Русия за доставката на оръжие в Афганистан). Макар че това не бе пречка да свалят санкциите срещу „Рособоронекспорт“ в частта, касаеща обслужването от нас на доставените хеликоптери в Афганистан. Значи когато искат, всичко може“, каза Кабулов на пресконференция в агенция „Россия сегодня“.Дипломатът отбеляза, че като цяло САЩ отказват пълномащабно сътрудничество с Москва на принципа „нека на Русия да й е зле“ . „Само че зле ще им е най-вече на афганистанците“, каза Кабулов.

По думите му американците „сами са се вкарали в задънена улица и са били принудени да снемат част от санкциите“. „Без отмяната им нямаше как да се обслужват хеликоптерите“, подчерта дипломатът, визирайки доставките от Русия на резервни части, включително и на двигатели,  за вертолетите.

„По договор с американците ние доставихме по-миналата и миналата година в Афганистан 63 хеликоптера Ми-17. Отделно Афганистан разполагаше с няколко десетки подобни вертолета, доставени още по времето на Съветския съюз. По-късно, когато САЩ въведоха санкции срещу „Рособоронекспорт“ въпросните хеликоптери, закупени от нас, за да бъдат предоставени на афганското правителство, се оказаха безстопанствени, в смисъл такъв, че никой друг не можеше да ги обслужва“, поясни представителят на президента.

Той подчерта, че сега „Рособоронекспорт“ вече може да обслужва тези хеликоптери, но компанията „не е благотворителна организация и ще го прави на комерсиална основа, като с всяка друга страна“.

„Рособоронекспорт“ е единственият в Русия държавен посредник за износ и внос на продукция, технологии и услуги с военно и двойно предназначение.
САЩ и съюзниците им използват в Афганистан няколко десетки хеликоптера Ми-17, които са експортният вариант на Ми-8.

Източник: „Руски дневник“