Ватикана: Русия може да помогне за стабилизиране на Средиземноморието

Русия може да помогне за стабилизиране на Средиземноморието, както вече помогна за постигане на споразумение за иранската ядрена програма. Това заяви в интервю за италианския в. „Стампа“ секретарят за отношенията с държавите (външният министър на Светия престол) архиепископ Пол Ричард Галахър, предаде Франс прес.

„Русия е много важен играч на международната сцена и смятам, че ние всички се нуждаем да вървим заедно, а не отделно, още по-малко един срещу друг. Руската федерация може да играе роля в стабилизирането на Средиземноморието, както го направи за постигането на споразумение за иранската ядрена програма“, посочва архиепископ Галахър.

Той отбелязва, че Светият престол гледа положително на това споразумение, защото смята, че най-добрият начин за решаването на конфликтите и трудностите са диалогът и преговорите.

Архиепископ Галахър посочва също, че „гръцката криза извади наяве някои трудности и ограничения на Европейския съюз“.

„Европа, такава каквато беше замислена в края на Втората световна война, не може да бъде сведена до една икономическо-финансова институция или в институция, която този аспект е преобладаващ“, добавя външният министър на Ватикана.