Вадим Шишкин показа във Велико Търново своята система „Пластика на живота”

Упражненията оздравяват тялото и психиката ни. Вадим Шишкин е роден на 4 април 1967 г. На 11-годишна възраст започва да тренира борба свободен стил, а след това джудо и самбо. Майстор e на бойните изкуства, многократен шампион и победител в международни и национални състезания по джудо и самбо. Президент на Федерацията по бойни изкуства в Русия и водещ преподавател в център „Норбеков“. Провежда курсове в редица страни, сред които Русия, Украйна, Беларус, България, Индонезия, Виетнам, Китай, Франция, Гърция. Много често е във Велико Търново, където представя и своята авторска система от гимнастически упражнения, която е нарекъл „Пластика на живота“. Последният му курс завърши преди няколко дни, но преподавателят ще бъде в старата столица поне още веднъж до края на годината.

МНОГО МЕКИ, ВЪЛНООБРАЗНИ И НА ПРЪВ ПОГЛЕД НЕПРИВИЧНИ ЗА ТЯЛОТО СА ДВИЖЕНИЯТА, КОИТО ВАДИМ ШИШКИН Е ВКЛЮЧИЛ В СВОЯТА СИСТЕМА „ПЛАСТИКА НА ЖИВОТА“.

Въпреки непривичността обаче всички участници в групите му се справят без проблем и се радват на видими резултати.
„Това бяха движенията, с които загрявахме, когато тренирах бойни изкуства. Тогава треньорите винаги ни повтаряха, че преди да започнеш да управляваш другите тела, трябва да се научим да управляваме своето. В началото и за моето тяло движенията бяха странно непривични, но впоследствие разбрах закодирания в тях смисъл. След това започнах да ги разширявам и дойде моментът, в който упражненията за загрявка станаха цял комплекс. Първите резултати видях по себе си“, разказва Вадим Шишкин. След това признава, че започнал да усеща тялото си по-леко и да го наблюдава как се движи със същите тези меки и непривични движения. Докато водил курсовете, разбрал, че характерът дава отпечатък върху тялото, защото – каквото е отвътре, това е и отвън и обратно. И воден от тази логична зависимост, започнал да преподават системата си, която отпуска тялото и води до смекчаване на характера.
„Хората в повечето случаи не наблюдават тялото си, нито как то се държи в живота, нито как реагира на различните ситуации през деня. А тялото е много мъдро. Помислете си колко естествено се държи то, когато си почиваме. Но появи ли се човек, когото не харесваме, не искаме да виждаме, тази естественост изчезва за секунда и във всички клетки се появява напрежение. Ето това напрежение, което ден след ден се натрупва и блокира тялото ни, ние тук изчистваме“, обяснява още Вадим Шишкин.

ОТ РАЗДВИЖВАНЕ НА РЪЦЕТЕ ЗАПОЧВАТ ЗАНИМАНИЯТА С НЕГО.

За ръцете той има цял комплекс от упражнения, които наподобяват движението на вълна. Основната задача е участниците да достигнат до зоната на страха, която се намира от 7-и шиен до 7-и гръден прешлен. Когато човек се изплаши, точно в този участък се появява усещането за страх и страхът блокира органите. Вълнообразните движения размекват тази част и това се случва при някои още на първото занятие. Същият принцип се прилага и за краката.
След това участниците започват да работят по двойки и в този момент се вижда срещата на характерите.

„Работата по двойки изисква пълно доверие, защото единият води, другият следва, после ролите се разменят, но когато в двойката единият изобщо не се поддава на управление, става сложно. А и в двойката упражненията трябва да са много плавни и вълнообразни. Но още по-интересно става в следващия момент – работа в тройка. Взаимодействието е съвършено сложно. Но и с това се справяме“, усмихва се Вадим Шишкин.

Малко руски народни танци и български, когато е в България, пластика на пода, където упражненията наподобяват самомасаж, завършват комплекса. Най-сложните зони в тялото са поясната и раменната. Когато човек не успява да покаже сърдечните си емоции и качества, той ги трупа в горната си част. В раменната зона е проекцията на сърдечната област, тези чакри, които се свързват със сърцето. Шията, раменете и горната част на гърба са важна зона в човешкото тяло и образуват т. нар. Бермудски триъгълник. Там са скрити мечтите, но и страховете ни. Ако човек постоянно крие емоциите си, той предизвиква появата на малка гърбица, нещо като гробище на неговите мечти.

„Финансите например са в зоната ниско в кръста. Там, особено при мъжете, се усеща болката. Защото за мъжете финансовото състояние е като опора и ако я нямат, това се отразява на кръста им. Защото те не чувстват основата. И да продължа още малко за тази зависимост между тялото и характера, понеже стигнахме до кръста, да слезем още малко надолу – тазът движи краката. И логично това е тази част в нашето тяло, където е проектирано желанието ни да се движим напред. Но когато човек е спрян от нещо, ако някой в детството му му е казал, че нещо е невъзможно, ако обществото му повтаря постоянно това или пък човек сам е решил, че не може, се появяват болките в краката и ограниченията при ходенето“, обяснява още преподавателят.

ПО ДВА ЧАСА И ПОЛОВИНА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПЕТ ДНИ ВАДИМ ШИШКИН ПОКАЗВА УПРАЖНЕНИЯТА НА СВОЯТА ГРУПА.

След това всеки може да прави комплекса или колкото е запомнил от него и сам, най-добре десетина минути преди лягане. В тези няколко минути, преди да заспим, ние преживяваме отново емоциите от деня си и ако заспим с тях, заспиваме с много емоционални блокажи.

„Наблюдавам как много хора правят всичко със сила. Дори когато дойде време да правим комплекса от упражнения на земя, дори и когато трябва да се претърколят, някои хора го правят със сила. И вижте децата. Със сигурност всеки е виждал как пада едно дете. То веднага се избавя от напрежението, защото слуша тялото, усеща дискомфорта и веднага пуска таза надолу и пада, като се търкаля. А възрастните виждат, че падат, но толкова са напрегнати, че правят следното: гледат, че падат, крещят и падат директно, без дори да опитат да свият тялото си на кълбо“, казва Вадим Шишкин.

И допълва, че комплексът, който е създал, е насочен към това човек да опознае тялото си и да започне да го слуша. Двигателните практики имат за цел да подобрим общия здравословен статус, да дадат тонус в живота, да пробудят духа, да разкрият творческия потенциал, да подобрят координацията, да възстановят подвижността на ставите и гъвкавостта на гръбнака.

„Курсът „Пластика на живота“ е на основата на природата, където няма ъгли, всичко е вълнообразно и меко. А ние сме част от природата. Но въпреки това тялото възприема тези движения за неестествени в началото. Но само в началото. В България е леко да водя такива занятия, защото природата е до вас, не сте се отделили от нея. Обаче в мегаполисите е различно. Мегаполисите веднага се отразяват на характера, хората стават сухи и сурови.

Знаете ли колко е трудно там да направя хората меки“, признава преподавателят, убеден, че всяко упражнение има смисъл само за себе си. В комплекс упражненията стават мощни. И ако човек превърне тази кратка гимнастика в начин на живот, той си гарантира здраве, защото цялата система е насочена към повишаване на имунитета./borbabg.com

Сашка АЛЕКСАНДРОВА