Бяха осветени знамената на Съюза на Доброволците в Донбас

В събота, на 12 декември, в храма „Благовещение на Пресвета Богородица“ в Соколники, известен също така като храм на Въздушно-десантните войски на РФ, бяха осветени знамената на Съюза на Доброволците в Донбас.

Обредът беше извършен от военен свещеник към въздушно-десантните войски на РФ. След освещаването знамената бяха изнесени в двора на храма, където бяха връчени отличия на Съюза на Доброволците в Донбас.

Преди връчването на отличията думата взе изпълнителният директор на Съюза на Доброволците в Донбас Андрей Пинчук: «Ситуацията в Донбас остава напрегната. Всеки ден там загиват наши братя, също както през последната година и половина загиваха тези, които бяха заедно с нас. Ние влизахме в бой, отстоявахме своята идея. Със своите сърца и тела ние пазехме мирните жители и цяла Русия, защото там, в Донбас, войната е за Русия и срещу Русия, срещу целия православен свят.

Не напразно се срещаме днес, освещавайки знамената ни. Тези знамена са символ на нашето обединение. Най-лошото, което може да ни се случи, е да влезнем в някакви интриги, вътрешни боричкания, взаимни претенции, които са във всеки от нас на еснафско ниво. Всички ние сме хора, и това е напълно нормално. Но зад нас стои паметта за тези, които отидоха, загинаха, страдаха които и до днес страдат и загиват за общото ни дело. И затова ние трябва да се издигнем над тези дребнави кавги, клюки, над тази кал, която понякога прониква в душите ни.

Поздравявам ви във връзка с днешното важно мероприятие. Получихме материална проява на нашето единство. Задачата ни е да го съхраним. Съхранихме го във войната и трябва да го съхраним и тук, без да забравяме, че там ни чакат, и че паметта за тези, които си отидоха, ни задължава за това».

Освещаването на знамената на Съюза на Доброволците в Донбас е свързано с Деня на героите на Родината, който се отбелязва в Русия ежегодно на 9 декември. Този празник, възроден една през 2007 година, се е отбелязвал в Руската Империя чак до 1917 година, чествайки кавалерите на Императорския военен орден „Свети Великомъченик и Победоносец Георги“.

Пресслужба

на Съюза на Доброволците в Донбас