Бърз и точен: Тайните на руския Хоуицър

Артилерийска машина с далекобоен обхват, която задминава всички съществуващи оръдия, снабдена е с уникален електронен механизъм и модерна супер бърза система за презареждане. Това са само някои от качествата, които превръщат самоходния Хоуицър, създаден от „Коалиция-СВ“, в едно от най-мощните и точни оръжия, пише „Спутник”, цитиран от fbr.bg.

Въпреки че „Коалиция-СВ“ пази все още в тайна колко снаряда може да изстреля оръдието за една минута, руските експерти твърдят, че то задминава всичките си чуждестранни конкуренти.

В това число влизат германското PsH 2000, което изстрелва 10 снаряда за една минута, китайското PLZ-05, което изстрелва 8 снаряда и разбира се британското „Смело сърце”, което може да изстреля максимум 6 снаряда.

Този внушителен резултат се дължи предимно на конструираната от московския изследователски институт „Буревестник“ охладителна система на оръдието.

Въпреки че оръдието много напомня на по-старата версия 2С19 Мста-с, то е с напълно различна спецификация. Снабдено е с 152 мм цев и не се нуждае от човешки контрол. Разполага с автоматични системи на управление и зареждане, които са основани на модуларен захранващ механизъм.

Тази артилерийска машина може да изстрелва различни видове муниции, включително стандартни снаряди HE-FRAG, противотанкови ракети и заглушаващи устройства.

Обхвата на оръдието е от 30 до 40 км.

Артилерийската машина може да пренася между 60 и 70 снаряда. Снабдена е с автоматична система за прицелване и изстрелване.

Самоходният Хоуицър се управлява от екип от трима души. Те са разположени в добре защитено отделение в предната част на корпуса.

Бронята на машината предпазва екипажа от дребни снаряди и шрапнели. Войниците също така са защитени от ядрени, биологични и химически оръжия.

Заместник главнокомандващият на руските ракетни части и артилерия майор-генерал Александър Драговаловски заявява през ноември пред репортери:

„Това е изцяло ново оръжие, последен писък на техниката. Възможностите и ефективността му позволяват да замести цяла батарея”.