Българчета показаха колко добре четат на руски

Българчета показаха колко добре четат на руски

Публикувано от:

Руският културно-информационен център в София събра близо 200 деца от цяла България, за да покажат своите познания и любов към езика на Пушкин. Българчетата участваха в VI Национален конкурс за четци на руски език „Гимнастерка“, който беше посветен на 70-та годишнина от края на Втората световна война.

Мероприятието се осъществи с подкрепата на Министерството на образованието в България и Представителството на Россотрудничество в България. Приветствени слова към всички гости на конкурса отправиха ръководителят на Руския камерен театър Юлия Диханова, председателят на женския форум „Славянка“ Ирина Кръстева, представителят на Националното движение на русофилите Нушка Григорова, както и младежи от различни рускоезични организации в България.

Руски1

В заключителния етап на конкурса участие взеха близо 200 българчета, които изучават руски език в училище. Поетичният маратон продължи 7 часа. През това време залите в Руския културно-информационен център бяха изпълнени със стихове на К. Симонов, Р. Рождесрвенски, В. Висоцки, Р. Казаков, Р. Гамзатов и много други. Победителите бяха обявени в 3 възрастови групи. Награди имаше за най-добрите четци и групови изпълнения. Всички участници получиха грамоти, а за най-силно представилите се имаше статуетки и книги. Учителите не бяха забравени от организаторите. Подарък за тях бе нова книга, която разказва за ветераните от Втората световна война – „ Чтобы помнили“.

Руски

Източник: http://www.novini.bg/