Българското посолство в Москва посрещна концерт на Чайковски в Русия

На 20-и април 2017 г. българското посолство в Москва бе домакин на голям концерт – вечер на Московската консерватория „П. И. Чайковски“. В програмата се представиха оперната прима, солистка на Болшой театър и доцент в Московската консерватория Елена Околишева и нейни студенти, млади и талантливи оперни певици, сред които и българското мецо-сопрано Мария Жекова.

Във втората част на концерта изпълнения на руски и български песни направи знаменитият камерен хор на Московската консерватория, с художествен ръководител професор Александър Соловьов. По време на вечерта прозвучаха българските песни „Йовано, Йованке“,  «Изгреяло ясно слънце», «Хвалите Имя Господне» на композитора Добри Христов.

В приветственото си слово посланик Бойко Коцев поздрави гостите със светлата седмица след Великден, в която се организира концертът. Изтъкна дълбоките и силни връзки между България и Русия в областта на културата, както и факта, че много от водещите български музиканти са получили музикално образование и са усъвършенствали уменията си в Московската консерватория, и тази добра традиция продължава и до днес.

Московската консерватория, основана преди повече от 150 години, е подготвила плеяда от видни музиканти и изпълнители и е едно от водещите музикални учебни заведения в света. Сред многобройната публика на концерта бе и ректорът на консерваторията професор Александър Соколов.