Български митрополити участваха в тържествата по повод 700-годишнината от раждането на св. Сергий Радонежки

Български митрополити участваха в тържествата по повод 700-годишнината от раждането на св. Сергий Радонежки

Публикувано от:

По покана на РПЦ и решение на Св. Синод на БПЦ двама български митрополити посетиха Москва, за да участват в тържествата по повод 700-годишнината от рождението на св. Сергий Радонежки. Това са Западно- и Средноевропейски Антоний и Неврокопски Серафим, които за пръв път участват в такава проява на РПЦ. Грандиозните чествания се провеждат на 17 и 18 юли в Троицко-Сергиевата лавра в Сергиев Посад, недалеч от Москва.

Патриарх Кирил прие в резиденцията си в Даниловия манастир делагациите на всички поместни църкви, които бяха изпратили свои представители. В българската делегация участваха двамата митрополити, представителят на Българската патриаршия в Москва архимандрит Теоктист (Димитров) и йеромонах Теофил (Андреев), игумен на Хаджидимовския манастир “Св. Георги”, Неврокопска епархия.

Патриарх Кирил заяви на срещата, че „преп. Сергий е наричан „игумен на руската земя”. С неговото име е свързано реформата на руското монашество и разпространението на общежитийния монашески устав. В много отношения тези промени били свързани с влиянието на Света Гора благодарение на духовните връзки на преп. Сергий с един от водещите й възпитаници и населници – Цариградския патриарх Филотей (Кокин). Основаната от преп. Сергий обител на Светата Троица е не просто една от най-големите в Русия. Тя е станала истинска монашеска школа, възпитала поколения боголюбиви монаси, които по-късно основават множество манастири по цяла Русия. И днес лаврата е централният манастир на нашата Църква, от нея вземат пример и другите обители.

Значението на преп. Сергий за Руската православна църква и за нашата страна е огромно. В период на разделение и междуособици той помирявал враждуващи князе, призовавал към мир и единство. Преподобният наистина бил събирател на Светата Рус. Примерът на неговия живот е особено важен и актуален в наши дни, когато в земята на Украйна не спира междуособната бран и се пролива кръв на православни християни. Моля вашите молитви пред мощите на преподобния за изкореняване на враждата и възцаряването на мир в Украйна”, подчерта патр. Кирил.

Московският и на цяла Русия патриарх връчи на всички архереи панигии по повод юбилейните чествания, а на останалите духовници юбилейни нагръдни кръстове.