Българският посланик в Москва: България е запознала „Газпром“ с идеята за газов хъб и чака реакция

България е задължена да влезе в еврозоната по силата на Договора за членство в ЕС, но кога и при какви условия – това е обект на допълнителни споразумения между страната и Европейската комисия.

Това коментира българският посланик в Русия Бойко Коцев пред РИА Новости. „При всички случаи в близко бъдеще не очакваме влизане в еврозоната“, коментира още той и допълва, че не може да се говори за зависимост от ЕС, в случай че страната приеме еврото.

„Ние сме равноправен участник в процеса по взимане на решенията“, категоричен е българският посланик.

В своето интервю Бойко Коцев коментира и енергийни въпроси. По отношение на АЕЦ „Белене“ и решението на арбитражния съд за оборудването, произведено от „Атомстройекспорт“, той изтъква „конструктивния диалог“ между двете страни. Благодарение на това е подписано споразумението, предвиждащо България да не плати лихвите, натрупани от лятото насам по делото, ако изплати задълженията си до 15 декември.

 България вече направи първото плащане в размер на 5 млн. евро.

Коцев разказва и за идеята в България да бъде изграден газов хъб. В него ще влизат природен газ от различни източници, включително и от Русия и местен добив, обяснява българският посланик в Москва. „Чрез хъба ще бъде възможно да се осъществява търговията с газ, където всеки участник ще може да сключва сделки на пазарен принцип“, казва още той.

България е запознала „Газпром“ с проекта за хъб „Балкан“ и при интерес от руската страна работната група, в която участват български експерти и представители на ЕК, са готови на тристранни преговори.

Източник: investor.bg