Българската кинокласика вече е част от най-голямата база за филмови данни в света

Българската кинокласика вече е част от най-голямата база за филмови данни в света

Публикувано от:

Българската кинокласика вече е част от интернет платформата Internet Movie Database – най-голямата и авторитетна база за филмови данни в света. Инициативата за популяризиране на Златния фонд на българското кино принадлежи на проф. Георги Дюлгеров и се осъществява по повод 100-годишнината на българското кино, която отбелязваме през 2015 г.

Целта е да се даде международен достъп до българското филмово наследство, да се визуализира и обогати онлайн архивът от български филми, смятани за исторически постижения, за да може всеки заинтересован от милионите потребители на IMDb да получи реална представа за стойностните постижения на филмовото ни изкуство.

Благодарение на инициативата са дигитализирани и поместени в International Movie Database информация, синопсиси, снимки и плакати на над 130 филма от Златния фонд на българското кино, актуализирана е информацията за наградите и екипите на филмите. Сред заглавията, поместени до момента, са “Вчера” – реж. Иван Андонов, “Да обичаш на инат” и “Маргарит и Маргарита” – реж. Николай Волев, “Крадецът на праскови” – реж. Въло Радев, “Тютюн” – реж. Никола Корабов, “Земя” – реж. Захари Жандов, “Калин Орела” – реж. Борис Борозанов, “Лачените обувки на незнайния воин” и “На малкия остров” – реж. Рангел Вълчанов, “Всичко е любов” – реж. Борислав Шаралиев, “Селянинът с колелото” и “Матриархат” – реж. Людмил Кирков, “Мъжки времена” –  реж. Едуард Захариев, “Понеделник сутрин” – реж. Ирина Акташева и Христо Писков, “Привързаният балон” – реж. Бинка Желязкова, “Хан Аспарух” – реж. Людмил Стайков, “Щурец в ухото” – реж. Георги Стоянов, “Любовното лято на един льохман” – сц. и реж. Людмил Тодоров, както и много други. Програмата се осъществява от продуцентска компания “Скрийнинг имоушънс” с подкрепата на Столичната програма “Култура”, научи ДУМА от Елена Мошолова.

Източник: duma.bg.