Българи и руснаци почетоха 3 март в Москва

Българският национален празник беше отбелязан в Москва с тържествена церемония пред Паметника на гренадирите. По традиция в памет на загиналите руски войни и български опълченци беше отслужена панихида и бяха поднесени венци и много цветя.

Пред параклиса в центъра на Москва дойдоха десетки българи, живеещи и работещи в Москва, руски политици и общественици, много граждани.

Трети март е светла дата в нашата обща история, в нашите вековни двустранни отношения и никакви конюнктурни обстоятелства и ситуации не са в състояние да ни отнемат вековните традиционни приятелски връзки, каза пред събралите се българският посланик в Русия Бойко Коцев.

Днес празнуваме знаменателно събитие в живота на нашите народи, посочи руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков.

137 години изминаха от онзи момент, когато България стана свободна след столетия на чуждо иго. И това бе дело на обикновени хора – руските войни и българските опълченци. Именно те спомогнаха да бъде създадена съвременната българска държава и да бъдат положени новите основи на дружбата между нашите народи, която наистина има многовековни традиции.

Венец от името на българското посолство и много цветя отрупаха паметника на загиналите край Плевен руски военни, съобщи БНР.