Българи и руснаци заедно честваха 9-ти септември в с.Екз.Антимово

Паметник на върховния комисар на ООН по правата на човека Серджио Виере де Мелло, височина - 0,8 м. Женева, Швейцария, 2007 г. На фотографията: синовете на Серджио Виере де Мелло Лоран и Адриан, съпругата на Серджио Виере де Мелло Анни, скулпторът Зураб Церетели и генералният секретар на ООН Пан Ги Мун при откриването на паметника

Датата 9-ти септември събра пред паметника на загиналите съветски войни десетки жители на карнобатското село Екз.Антимово. В празничния ден глави пред подвига на загиналите сведоха и представителите на руската общност в селото, които към момента наброяват 20-тина души. По тяхната инициатива и с личната финансовата подкрепа на Анна Волская гранитният постамент възвърна своя първоначален блясък. На мястото на стария надпис, който климатичните условия и хората частично бяха унищожили, е поставена нова мраморна плоча, върху която e изписано: ”На съветските войни”.

1 6

Гост на честването бе председателят на Общински съвет – Карнобат и шеф на Дружеството на русофилите в града Теодор Ченешев, който благодари на присъстващите, че са уважили честването и изказа специални благодарности към Анна Волская.

 

Паметникът в Екзарх Антимово е съграден през 1987 г. Той е посветен на загиналите двама съветски войни на територията на селото и е издигнат в знак на уважение и преклонение пред подвига на всички съветски войни, отдали живота си за победата над хитлерофашизма и свободата на България.

70-тата годишнина от бележитата дата бе чествана в село Екз.Антимово емоционално и много тържествено. Патриотични български и руски песни огласяха пространството около паметника. Най-малкият участник в честването бе петмесечният Альоша от Санкт Петербург. Няколко поколения българи и руснаци изразиха своята благодарност и показаха, че саможертвата на загиналите няма да бъде забравена.

Новата паметна плоча бе открита от инициатора за нейното възстановяване г-жа Анна Волская и председателя на ОбС Теодор Ченешев.

4

По време на честването антимовци споделиха, че имат желание в селото да се създаде структура, която да е символ на българо – руската дружба и певческа група за изпълнение на български и руски патриотични песни. От името на Дружеството на русофилите в Карнобат, което вече е структура с утвърдени традиции и обществено присъствие, подкрепа и съдействие обеща неговият председател Теодор Ченешев.

3

Снимка за спомен с част от руснаците, живеещи в с.Екз.Антимово