България трябва да привлече с цени средната класа руснаци

Интервю с Майя Ломидзе, изпълнителен директор на Асоциация на туроператорите в Русия.

Г-жо Ломидзе, в какво виждате приоритета на възраждане на българо-руските отношения в областта на туризма?

Всъщност тези отношения никога не са умирали. Дори през тежката 2014 г., когато се наблюдаваше отлив на руските туристи поради банкрута на много туроператорски фирми. През последните две години в тежко положение се оказаха и много техни български партньори. Имаше много висящи плащания. Дори тогава българската страна достойно и с уважение се отнесе към руските граждани и това се запомни. Винаги двете страни са се уважавали и затова днешното освежаване на отношенията ни в областта на туризма е съвсем естествено.

Как се отнасят руските туристи към Българи предвид сложната геополитика?

Знаете ли, няма абсолютно никакво охлаждане. Никога не е имало някакво крайно разочарование, напротив, руснаците обичат да идват в страната ви и явно ще продължат, стига да се изгладят някои детайли, които възпрепятстват нарастването на туристическия поток.

Тогава на какво се дължи намаляването на руски туристи в България?

Този спад, който страната ви преживя през 2015 г., не е конкретно за България. Не си мислете така. Абсолютно същото намаляване на туристи преживяват всички страни. България не е единствената страна, в която за последните години туризмът е отишъл леко в сянка. Дори бих подчертала, че в сравнение с други страни България е в много по благоприятно отношение. Това е свързано с икономическите причини. Ако хората бяха по-добре материално, ако имаха повече пари, то повярвайте ми, безспорно страната ви нямаше да усети отлива на туристи изобщо.

Какви нови възможности виждате Вие?

Много банално би прозвучало, ако кажа, че икономическата криза не е само голяма заплаха, но и предпоставка за нови възможности. Това е факт, потвърден от икономическите експерти. В България вие имате огромни възможности. Те са реални, не са измислени. България винаги е била бюджетно направление в сравнение с другите европейски страни. От европейските дестинации страната ви е в списъка на най-бюджетните места за почивка и отдих. На първо място, потреблението вътре в страната ви е по-евтино от това в другите европейски страни, на второ място са липсата на езикови, културни и религиозни бариери. Така че вие имате възможности, въпросът е как ще ги предоставяте и дали те ще бъдат достъпни за туристите. Над това трябва да се замислят в страната ви.

Работен момент от кръглата маса по проблемите на туризма в Москва. Снимка: Оля Ал-Ахмед

Какво бихте предложили Вие, за да се насочат руснаците към българските курорти?

Сега трябва да предлагате още по-бюджетни почивки т.е. – цените да не бъдат завишавани изкуствено и да се предлагат приемливи пакети за семеен и индивидуален туризъм. Само с по-ниски цени ще привлечете хората. С риск да се повторя, отново ще подчертая – предлагайте бюджетни почивки на приемливи цени за средната класа руснаци. Второто важно нещо е – визовите облекчения. Вече много е постигнато в това направление, премахнати са визите за деца до 16-годишна възраст. Бих искала да подчертая, че България направи толкова много крачки напред към визовите облекчения, колкото никоя друга страна не е правила. Така че в това направление политиката ви е абсолютно правилна. Ако наистина по време на сезона се постигне обещаното, България да издава визи за два дни, то това вече ще бъде голямо постижение, което ще отвори вратата на руснаците. Бих искала да подчертая една особеност на руските туристи – те вземат решение къде и кога да почиват в последния момент. Така че трябва да сте готови да реагирате на т.н. „last minute” почивки. Не трябва да губите тези клиенти, като ги задържате. Така сами им спускате бариерата под носа им. Тези хора, които решават в последния момент, са преобладаваща част от населението, и моят съвет е – да не ги губите. В момента нямаме Египет и Турция – които бяха най-масово посещаваните дестинации. Предимството на тези дестинации беше именно в липсата на виза. Днес си решил, утре вече си там, не ти трябва виза.

Какъв нов продукт бихте искали да видите на нашия туристически пазар?

Това е организирания туризъм в частния сектор – рента на апартаменти и къщи. Засега това се предлага, но не и в България.

Какво ще кажете за зимните ни курорти? Много от руските туристи се оплакват, че е станало много скъпо – в Австрия и Франция им излиза по-евтино. 

Да, наистина хората се жалват, че и самолетните билетите са много скъпи, и ски пистите са много оскъпени. Картите за влековете и лифтовете на ден са поскъпнали значително в сравнение с предходни години. Не мога да ви дам в момента точни цифри, но това е факт. Но със сигурност мога да ви заявя, че самолетния полет е неадекватно скъп в зимния сезон. Цената на един зимен тур е неконкурентна с този към Австрия, за където може много евтино да прелетиш и много евтино да живееш и да караш ски. България не предлага евтин зимен вариант.

Михаил Анатолиевич Малцев, изпълнителен директор на Уралската Асоциация на туризма, и Майя Ломидзе на срещата с българската делегация в Москва. Снимка:Оля Ал-Ахмед

Кои туристи са повече все пак – индивидуалните или семействата? 

България е страна на семейните почивки. Може би трябва да разнообразите пакетите с екскурзии, с някои иновации, акции, привилегии. Или да предлагате младежки туризъм. Защо пък не. За студенти и млади двойки. Младежките почивки би било добре да ги съсредоточите към София, която изобщо не е разработена като дестинация. Да предложите клубове, дискотеки, архитектурни паметници. В младежките турове трябва да наблегнете на активния нощен живот, а през деня да зарибите младите с интересни екскурзии. Това за сега го нямате. Трябва да привлечете младежите, които имат желание да пътешестват, но нямат пари за Централна Европа.

Какво ще кажете в заключение?

Бъдете оптимисти, не се отчайвате и не бъдете стиснати! Дай, за да получиш! Така че основната посока, в която трябва да се работи, е ценовата листа и приемливите цени за средната категория туристи.

Автор: Оля Ал-Ахмед

Източник: Руски дневник