България не обсъжда с Русия тръба към газовия хъб във Варна

България не обсъжда с Русия тръба към газовия хъб във Варна

Публикувано от:

Втора тръба от „Турски поток”, която да доставя руски газ до Варна, на този етап не се обсъжда. Това заяви пред БНР председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев. По думите му подобен проект трудно би могъл да покрие европейските изисквания.

„Спомняте си какви бяха проблемите с “Южен поток” – същите проблеми ще се пренесат върху която и да е тръба, която излезе директно на европейския бряг”, посочи бившият министър на енергетиката.

Той припомни, че Брюксел изисква строителят на газопровода да не добива синьо гориво, таксата за пренос да се определя от националния регулатор, а не от акционерите и да се дава достъп на конкурентни оператори още от началната точка на съоръжението. Това бяха все проблемни области при „Южен поток”.

Затова и срещата на енергийния министър Теменужка Петкова с шефа на „Газпром” Алексей Милер и подписаната пътна карта за развитие на газопреносната мрежа не включват нов газопровод. „Това, което се търси са варианти след като бъде изградено трасето на “Турски поток”, ние да развием нашата газопреносна мрежа, така че да можем излишните количества газ от Турция, евентуално да доставяме до други страни”, обясни Добрев.