Българите в Москва отбелязаха 24 май пред паметника на Кирил и Методий

На тържествена церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий в центъра на Москва, посланик Бойко Коцев, представители на Посолството на Република България и на българската общност в руската столица положиха венец по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Това съобщиха от българското посолство в Москва.

На церемонията, организирана от правителството на Москва и Славянския фонд на Русия, присъстваха представители на посолствата на всички славянски и православни страни, на московското кметство, Руската православна църква, Съюзът на приятелите на България, руски обществени организации и др.

В словото си посланик Бойко Коцев отбеляза, че за всички българи този празник е символ на национална идентичност и гордост за приноса ни към световното културно наследство. „Историческата заслуга за спасяването, развитието и разпространяването на делото на светите „първоучители“ Кирил и Методий на Балканите и в Източна Европа принадлежи на България, която се превърна в люлка на кирило-методиевата традиция“.

Българите поднесоха венец на паметника първи сред всички представители на славянски страни, като признание за ролята на България в спасяване на великото дело на славянските първоучители. Освен химна на България прозвуча и българският химн на буквите „Върви, народе възродени“.

Директорът на Славянския фонд на Русия Кирил Мирейски награди посланик Бойко Коцев и всички сътрудници на българското посолство с Орден на светите равноапостолни Кирил и Методий – награда, която се връчва за приноса в съхраняването и развитието на славянското културно наследство.

Pametnik K&M