Бундесверът: Сигурността в Европа е невъзможна без сътрудничество с Москва

Сигурността и просперитета в Европа в бъдеще не може да се осигури без надеждно сътрудничество с Русия, се казва в новото издание на Бялата книга на Бундесвера, предаде РИА Новости.

Министерският съвет на Германия утвърди предложената от министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен нова версия на Бялата книга, в която е изложена концепцията на политиката за сигурност на ФРГ и развитие на Въоръжените сили в близките години.

„В отношенията с Русия е по-важно истинското комбиниране на колективната сигурност и конструирането на гъвкавост от една страна и съвместните подходи при осигуряване на сигурност и секторно сътрудничество, от друга страна”, се отбелязва в Бялата книга.

Германия за първи път от 2006 г. обнови ръководството си за политика на националната сигурност. По-рано медиите съобщиха, че в новата версия Русия е преместена в разреда за съперници и е включена в топ-10 на глобалните заплахи. Военният министър обаче заяви, че формулировката „противник” или „съперник” по отношение на Русия в новата Бяла книга не се употребява.