Британският журналист Греъм Филипс ранен в Донбас

Английският журналист Греъм Филипс, който в последно време работи за телевизия „Звезда”, е бил ранен в покрайнините на Пески в Донецка област, предаде РИА Новости, цитирайки думите на познат на журналиста, намиращ се в момента заедно с него в местната болница.

„Парче от взривила се мина попадна в кръста му. Журналистът е хоспитализиран, в съзнание е и може да ходи”, разказва мъжът, който е станал свидетел на случилото се, като допълни, че опълченците са закарали ранения журналист в болницата.

Според телевизия „Россия 24”, осколката от мина е пробила бронежилетката на Филипс и е попаднала през гърба в областта на бъбреците.

В Пески в последно време се водят интензивни боеве между опълченците и украинските военни. Филипс е заснемал с видеокамера случващото се на страната на опълченците, когато отрядът попаднал под минометния обстрел на  украинската армия. Опълченците веднага откарали журналиста в най-близката болница в Донецк.

Греъм Филипс е гражданин на Великобритания, който работеше по-рано като извънщатен кореспондент на телевизия РТ в Украйна. По време на работата си там журналистът два пъти е бил задържан от украинската служба за сигурност (СБУ).