БРИКС създава обща банка

Срещата на страните от БРИКС в бразилския курорт Форталеза завърши с единодушно съгласие за създаването на обща банка, предаде РИА Новости.

Тя ще бъде със седалище в Шанхай, със запас от 100 милиарда долара и резервен фонд също с толкова средства, които ще бъдат внесени по-равно от всяка една от страните, решиха лидерите на Русия, Китай, Бразилия, Индия и ЮАР.

Първият президент на банката ще бъде индиец, а председателят на борда на директорите – бразилец. Напомняме, че вчера (15 юли) Китай и Индия водиха спор, кой от тях да бъде домакин на банката.

Вчера, засягайки въпросите на световната политика, Путин заяви в интервюто за ИТАР-ТАСС, че международната валутно-финансова система в днешния й вид е „несправедлива по отношение на страните от БРИКС и като цяло за новите икономики”. Тя „извънредно много зависи от положението на долара, по-точно от валутно-финансовата политика на американското ръководство. Поради което, страните от БРИКС искат да променят това положение”, подчерта президентът Русия.