Брийдлав: Съветът Русия-НАТО ще обсъжда инцидентите с руските самолети

Главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американският генерал Филип Брийдлав очаква инцидентите с участието на руски самолети да се обсъждат на бъдещите срещи на Съвета Русия-НАТО, предаде РИА Новости.

През последните седмици САЩ няколко пъти се оплакват от действията на руските пилоти в близост до американски кораби и самолети, намиращи се в международните води на Балтийско море. В частност, Пентагонът заяви за „небезопасното и непрофесионално“ прехващане на американския RC-135 от руски Су-27. Министерството на отбраната на Русия отговори на тези обвинения с това, че руските самолети винаги летят в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

„Мисля, че това още ще се обсъжда на първата от серията бъдещи срещи, ако заседания на Съвета РФ-НАТО се състоят“, заяви Брийдлав в интервю за в. Wall Street Journal.

Първото след началото на конфликта в Украйна заседание на Съвета се състоя на 20 април на ниво посланици. Страните определиха срещата като позитивен фактор, но отбелязаха, че отношенията няма да бъдат както преди.

В края на април зам.-външният министър на Русия Алексей Мешков заяви пред РИА Новости, че засега не се планира ново заседание на Съвета РФ-НАТО.

Пълномощията на Брийдлав на поста главнокомандващ обединените въоръжени сили на алианса в Европа изтичат тази година. Негов приемник ще стане Къртис Скапароти.