Бриго Аспарухов: Единственият начин да се спре терористичната вълна е да се унищожи „коренът на злото”

Бриго Аспарухов: Единственият начин да се спре терористичната вълна е да се унищожи „коренът на злото”

Публикувано от:

Правителствата, включително и българското, не разбират, че единствената сила, която може да се противопостави на тероризма, са специалните институции – ако не осигурят спокойствие и средства на тези институции, ще берат проблеми. Това коментира в бившият шеф на разузнаването ген. Бриго Аспарухов по бТВ.

По отношение на атаките в Париж, той посочи, че първият е от 21:20 часа местно време, а цели три часа по-късно спецчастите са се намесили в зала, в която са избивани десетки заложници. Това, по думите му, показва, че въпреки декларираното високо ниво на подготовка, явно има проблем със сигурността.

Аспарухов беше категоричен, че специалните служби са предупреждавали за опасността от терористичен акт, но политиците „са се туткали”, вместо да вземат решение.

„Не сме далече от времето, когато и у нас ще се нанасят такива удари”, предупреди генералът. По думите му до момента не сме имали възможност да измерим слабостта или силата на службите си, но те са „в едно състояние на притеснение и страх поради непрекъснатите промени, непрекъснатият политически натиск, който се упражнява върху тях”. Аспарухов подчерта, че единственият начин да се спре терористичната вълна е да се унищожи „коренът на злото” – „Ислямска държава”. По думите му това може да стане само с общите усилия на САЩ, Европа и Русия.

„Сякаш идва една ситуация, в която трябва да се засилва едноличният режим и това е един от парадоксите на демокрацията в този й вид. Може би това е началото на разпада или модифицирането на Шенген – всяка страна има правото да защитава сигурността на народа си”, коментира Аспарухов. И допълни: „И толерантността, и разбирането за демокрация в този й вид е слабо звено”, публикува bnews.bg.