Бранденбургската врата беше осветена в цветовете на Русия, въпреки властите

Активисти на Национал-демократическата партия на Германия осветиха Бранденбургската врата в цветовете на руското знаме, въпреки решението на берлинските власти, предаде РТ

„Щом Сенатът на Берлин не иска да почете паметта на жертвите в Санкт Петербург, то тогава ние ще го направим“, пише в информацията към видеото.

По-рано властите на немската столица взеха решение да не осветяват Бранденбургската врата в знак на солидарност с Русия. Отказът беше обяснен с липсата на партньорство между Берлин и Санкт Петербург.

След инцидента в Санкт Петербург от 3 април Берлин, Лондон и Ню Йорк не осветиха своите паметници с цветовете на руския флаг, както обикновено правят в памет на жертвите след големи терористични атаки. Решенията на местните власти породиха остри граждански реакции в социалните мрежи.

„Мисля, че трябваше да го направят, защото го правят за другите. Ако се прави изключение само за Русия, то това не е правилно. Направихме го и за Турция, например.“, сподели берлински гражданин пред РТ по повод неосветяването на Бранденбургската врата.

„Берлин и неговите симптоми на избирателно състрадание и солидарност: не оцвети Бранденбургската врата с цветовете на руското знаме. Позор”, написа друг гражданин в Twitter.

Германската международна обществена телевизия Дойче Веле (Deutsche Welle) направи проучване в социалните мрежи в опит да разбере нагласите на потребителите в интернет. В полза на провеждането на почитната акция се обявиха 82% от анкетираните.