Болшинството от жителите на Крим са доволни от присъединяването към Русия

91 процента от жителите на Крим оценяват изцяло положително присъединяването на републиката към Руската Федерация. Това разкрива проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде РИА Новости.

Крим и Севастопол станаха руски региони след проведения през март 2014 г. референдум, на който болшинството от жителите гласува за присъединяването на полуострова към Русия. Съгласно договора за присъединяването, всички жители на Крим се признават за граждани на Русия, ако не са подали заявление, че искат да останат украински поданици. По данни на Федералната миграционна служба (ФМС) такова заявление са подали едва 3427 души. Общо в Крим живеят около 2 млн. жители.

Киев, въпреки резултатите от референдума, продължава да смята Крим за своя територия.

Според резултатите от проучването на ВЦИОМ, проведено през февруари тази година, 91% от анкетираните са доволни от присъединяването на Крим към Русия. За сравнение, през юли и август миналата година на това мнение са били 93%.

„В случай на повторно провеждане на референдум за статута на Крим,само 5% от анкетираните биха подкрепили автономност на републиката“, коментират от Центъра.

Проучването е проведено в периода 9-18 февруари 2015 г. и в него са участвали 1,6 хил. жители на полуострова.