Болград – столицата на бесарабските българи

Българите населяват различни селища в Украйна, Одеска област, но техният брой в Болград надвишава 80.8% от населението там. В Болградска област има 75 000 жители от които 45 600 българи и 14 000 гагаузи. Градът е приеман като неофициалната столица на бесарабските българи. Болград е основан през 1821г. от българи-бежанци, настанили се там по водителството на ген. Иван Инзов които е считан за основател на града .

  image_1392Там се намира и до днес , първата българска гимназия „ св . св. Кирил и Методий“, като идеята за създаването принадлежи на българофила украинецът Юрии Венелин. Гимназията тържествено открива врати на 1 май 1859г . След възтановяването на руската власт в южна Бесарабия през 1878г . , започват процеси на русофикация. През 2001г. се подписва протокол между България и Украйна , съгласно които преподаването в гимназията преминава на български език.

 

На 20 октомври 2012 г. в Болград е открит паметник на българските опълченци , участници в Руско-турската освободителна за България война от 1877-1878 г.

Мемориалът е единствен подобен паметник извън пределите на България.

От тук идва въпросът, колко ли милеят за родината нашите българи, останали нито свои , нито чужди някъде посредата по пътя към майка България. Макар и далеч те са успели да запазят традициите, песните, обичаите, да запазят силният дух и самочувствието си на Българи.