Блондинката, която иска стола на Путин, се закани да наложи нови правила в Русия

35-годишната телевизионна водеща Ксения Собчак, която миналата седмица обяви, че ще се кандидатира за президент на Русия, заяви днес, че ще се бори за освобождаването на политическите затворници, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес. На първата си пресконференция, която свика днес, тя призова за прекратяване на „незаконното преследване на невинни хора“.

Ксения Собчак
БГНЕС

Според Собчак настоящият политически елит е втръснал на гражданите и затова нейната задача ще бъде „да преобърне това шоу и да установи свои правила на играта“. По думите й досега изборите в Русия са представлявали „високобюджетно шоу, но с доста ниско качество“.

Тв журналистката съобщи, че споделя позицията на бившия собственик на петролната компания „Юкос“ Михаил Ходорковски, че не бива да се бойкотират президентските избори. Освен това тя заяви, че Ходорковски подкрепя нейното явяване на избори и му благодари за изразената подкрепа и разбиране.

Ксения Собчак
БГНЕС

Ксения Собчак е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Антолий Собчак, в миналото наставник на сегашния президент на Русия Владимир Путин. Майка й е член на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент. Отначало Ксения Собчак придоби популярност в хайлайфа на руското общество преди да започне успешна телевизионна кариера. Тя е участвала в публичните протести срещу Кремъл, но винаги се е въздържала от критики към Путин.

Според някои среди в Русия, отбеляза АП, Собчак ще се кандидатира, за да раздроби допълнително опозицията, като същевременно ще придаде привидна легитимност на предстоящите през март догодина избори. На днешната пресконференция Собчак каза, че в хода на предизборната си кампания няма да допуска „оскърбителни изявления“ по адрес на настоящия президент.

„За мен Путин е най-напред човек, който в труден момент помогна на баща ми и на практика му спаси живота. Затова човека Путин аз няма да обиждам, но това не означава, че ми харесва всичко, което прави политикът Путин“, заяви тя. Владимир Путин още не е обявил дали ще се кандидатира за нов мандат.

Ксения Собчак

Собчак е определила за шеф на бъдещия си предизборен щаб Игор Малашенко – един от пионерите на постсъветската телевизия, съдействал за преизбирането на Борис Елцин за президент през 1996 г.

Източник: Дарикнюз

error: Съдържанието ни е авторско!