Бивш командващ силите на НАТО в Европа предложи разделяне на Сирия по примера на Югославия

Сирия трябва да бъде разделена на части. Това пише бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа Джеймс Ставридис в статия за Foreign Policy, предаде телевизия „Звезда“.

Според Ставридис със задълбочаването на кризата в арабската република е станало ясно, че единно сирийско пространство вече не съществува: нацията е разделена от гражданската война, а отделни части от страната се намират в ръцете на непризнати лидери, ненавиждащи суверенната държава.

Генералът припомня, че Сирия не е древна цивилизация, а се е появила съвсем скоро, след Първата световна война. Ставридис подчертава, че страната е разделена по религиозни и етнически причини. Половината от населението на Сирия вече е променила местожителството си, припомня генералът, така че при разделяне на страната обикновените сирийци няма да загубят нищо.

Ставридис отбелязва, че за тази цел могат да бъдат използвани различни подходи – от този, който бе използван в Югославия, което предполага пълно разделяне между териториите, до формата на така наречената „слаба федерация“, както се получи с Ирак.

Генералът прави уговорката, че решението е рисковано и сложно, но според него именно то ще потуши конфликта в региона. Ставридис е на мнение, че въпросът за разделянето на Сирия трябва да бъде обсъден на преговорите в Женева.