Бивш депутат от Бундестага: Руският Су-24 е бил свален с помощта на самолети на НАТО

Руският Су-24 е бил свален от турски изтребител в небето над Сирия при съдействието на НАТО, заяви в интервю за „Спутник“ бившият зам.-председател на Парламентарната асамблея на ОССЕ и бивш депутат от Бундестага Вили Вимер, предаде РИА Новости.

„По мои сведения, за това са помогнали един американски и един саудитски самолет за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО). Самолет като руския бомбардировач не може просто така да бъде свален: изтребителят трябва да бъде насочен към целта, а това могат да направят само самолети за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО)“, счита той.

По думите на Вимер, американският самолет е излетял от Кипър, а другият – от база в Саудитска Арабия. Той поясни, че в НАТО има инструкции за това как да се действа в случай на нарушаване на границите. Обикновено със самолета-нарушител установяват контакт гражданските органи за управление на полетите. Те обръщат внимание на пилота върху нарушението или призовават за извършване на кацане.

Ако това е недостатъчно, тогава се включват и военните структури. В мирно време крайните мерки, към които те могат да прибегнат са да накарат пилота да извърши кацане.

„Това, което се е случило там, по никакъв начин не отговаря на общоприетите международни правила. Те са свалили руския самолет, защото са искали да го направят“, счита Вимер.

Той също така предполага, че причина за инцидента са политически интереси, а именно желанието да се разрушат намиращите се в разцвет отношения между Русия и Турция. И макар първоначално Ердоган да е застанал на страната пилотите, по-късно не пропусна шанса отново да се сближи с Москва и да обозначи дистанцията между пилотите, приели решението да свалят руския самолет, и турското правителство.