Бивш американски посланик: Заради слабата си дипломация, САЩ използват военна сила

САЩ не разбират основните принципи на дипломацията, вместо нея използват на геополитическата арена само силов натиск, пише в The American Conservative Час Фримен – бивш помощник на министъра на отбраната и бивш посланик на САЩ в Саудитска Арабия, предаде РИА Новости.

Авторът отбелязва, че след разпадането на СССР външната политика на САЩ вече се основава почти изцяло на икономически санкции, на военна заплаха и употреба на сила, макар това да не са единствените мерки в традиционното държавно управление.

„За Вашингтон заплахата за прилагане на сила стана първото, а не последното средство във външната политика. Ние, американците, използваме мерки за замлъкване, оказваме натиск на други страни, било наши съюзници, приятели или врагове”, счита бившият посланик.

Той счита, че политическата и военна мощ на страната стана за нейния елит оправдание „за отказването от средствата за убеждаване в полза на силовия натиск на непослушните чужденци, за да не излизат от общия строй”. САЩ отговарят на всевъзможни призиви с военно позиране, а не с дипломатически инициативи, отбелязва авторът.

„През последните години САЩ убиха безбройно много хора във войни и контратерористични операции с използване на безпилотни апарати в западната част на Азия и в Северна Африка. В хода на нашите военни кампании ние проляхме кръв, осакатихме и пречупихме живота на много наши военнослужещи, а също така отслабихме нашата икономика, вземайки от нея за военни цели толкова нужни й инвестиции”, пише авторът.

Такава демонстрация на сила обаче не само заставя да страдат други народи, но и заплашват самите САЩ, тъй като засилват ненавистта по отношение на Щатите. За американците цел на войната е „ безусловната капитулация”на противника, затова на американците им липсва актуален опит да приключат войната по пътя на преговорите с онзи, когото сме победили, защото това е било норма в цялата история на човечеството”.

Освен това Фримен критикува и политиката на санкции, която САЩ водят по отношение на други страни, тъй като тя вреди на американските бизнес-кръгове и усилва протекционизма в тази страна, против която са въведени санкциите.

Бившият посланик отбелязва, че САЩ така и не съумяха да доведат своята дипломация до професионално равнище. Според Фримен, американците са уверени, че с международни отношения трябва да се занимават дилетанти и идеолози.

В САЩ не съществува система за разбор на резултатите от дипломатическите задачи, затова е невъзможно да се усвои натрупаният дипломатически опит, отбелязва Фримен. Освен това дипломацията не е част от гражданското образование в САЩ, затова елитът не разбира с какво се занимава дипломацията.

„Време ни е отново да открием ненасилствените инструменти от арсенала на държавното управление, помагащи да бъдат убедени другите, че им е изгодно да работят с нас, а не против нас… Време е да попълним нашата дипломатическа служба, както това става в армията, с добре подготвени професионалисти и да поискаме от тях максимума, който могат да дадат на своята страна. Нашата страна!”, обобщава Фримен.