Збѝгнев Кажѝмеж Бжежѝнски  е американски политолог, социолог и държавен служител от полски произход. Съветник и член на настоятелството на центъра за стратегически и международни проучвания в САЩ.

Збѝгнев Кажѝмеж Бжежѝнски е американски политолог, социолог и държавен служител от полски произход. Съветник и член на настоятелството на центъра за стратегически и международни проучвания в САЩ.

Бжежински: Украйна няма място в НАТО

Публикувано от:

Според бившия съветник по сигурността на САЩ в администрацията на президента Картър твърде много жители на Украйна не са съгласни с евентуалното членство на страната в алианса

В интервю за френското издание „Експрес“ известния политолог и бивш съветник по сигурността на Съединените щати подчерта, че Украйна не трябва да бъде заставяна да прекрати икономическите си връзки с Русия. Збигнев Бжежински заяви, че Украйна може да разглежда своето бъдеще като европейска страна, но членството в НАТО той определи като „не много умен ход“ с оглед на това, че много голяма част от населението на страната не иска това.

Бжежински заявява още, че Запада трябва да се договори с Русия по украинския въпрос. Бившия съветник по сигурността при президента Картър смята, че нищо не пречи Украйна да поддържа и връзки с Евразийския съюз. Това изказване на Бжежински говори, че според него Евразийския съюз ще бъде факт.