Бжежински посъветва Обама да не унижава Русия

Збигнев Бжежински, бивш съветник по националната сигурност към президента на САЩ, вярва, че държавният глава Барак Обама трябва да вземе под внимание руските интереси, докато разрешава политическата криза в Украйна. Това заяви видният американски политолог пред The Times, цитиран от РИА „Новости“.

Вместо просто разширяване на санкциите срещу Русия, Обама трябва да предложи споразумение, приемливо за двете страни. В частност американското лидерство трябва да предложи на Москва ясни уверения, че НАТО никога няма да включи Украйна в Алианса, каза Бжежински, който действа като държавен съветник по сигурността при американския президент Джими Картър от 1977 до 1981 г.

Той предупреди, че ако САЩ продължат намесата си с доставяне на оръжие на Киев, това може да „оправдае възобновяване на конфликта“.

Според анализатора, докато все още има възможност за реално прекратяване на огъня в Украйна, Вашингтон трябва да се въздържа от антируската реторика и да се опита да разработи споразумение, при което част от интересите на САЩ и част от интересите на Русия могат да съвпаднат.

„Макар, че Украйна най-вероятно ще стане демократичен член на Европейския съюз един ден, НАТО трябва да изпрати ясен сигнал на Русия, че Украйна ще запази статута на необвързана“, подчерта той. Вашингтон трябва да каже на Путин достатъчно меко, без демонстративно унижение, че ако руският лидер подеме военни действия, няма да имаме друг избор и ще въоръжим украинците, обяснява Бжежински