Бензиностанции „Газпром“ инвестират в терени

Нови бензиностанции „Газпром“, построени върху собствени терени, ще отворят у нас, пише „Стандарт”. Парцели вече са закупени по трасето на магистрала „Тракия“, съобщи генералният мениджър на „НИС Петрол“ ЕООД Иван Костадинов. Компанията е дъщерна на НИС (Naftna Industrija Srbije). В сръбското дружество пък мажоритарен акционер е „Газпром Нефт“ с 56,15%. Република Сърбия държи дял от 29,88%, а останалите проценти са разпределени между миноритарни акционери.

23 бензиностанции у нас вече работят с бранда на „Газпром“. Още 12 са собственост на дружеството, но използват бял бранд. Досега пазарният дял е около 2,5%, каза Иван Костадинов. Очакванията са до 2016 г. броят на обектите да стигне 55. Костадинов уточни, че по-дългосрочно се гони пазарен дял от 10%, което е увеличение спрямо първоначалните намерения от 8-9 на сто.

И ако доскоро компанията предимно е изкупувала готови обекти, включително и от ОМВ, то сега стратегията й е да придобива терени, на които да строи. Особен интерес представляват регионите София, Северна България, както и изходните точки на страната.

От 2009 до края на 2013 г. НИС е инвестирала около 250 млн. евро в развитието на мрежата на Балканите. Първата бензиностанция на „Газпром“ е открита в Белград през декември 2012 г. Сега обектите в Сърбия са 11, 27 има в Босна и Херцеговина и 17 в Румъния. До този момент в България общото вложение е в рамките на 75 млн. евро. 20 млн. евро от него е за придобиването на петролната база на „Газтрейд“ в Костинброд. Там внесените от Сърбия бензин и дизел се смесват с биогорива

Разширяването на мрежата на Балканите върви паралелно с проекта за модернизирането на рафинерията в Панчево край Белград, която снабдява с гориво бензиностанциите на „Газпром“.

През 2009 г. в Панчево започва мощна инвестиционна програма на „Газпром Нефт“ на стойност над 550 млн. евро. През 2012 г. заработва комплекса за хидрокрекинг – технология, която позволява извличане на повече полезни вещества от нефта и паралелно намалява отпадъците и вредните ефекти върху околната среда. В резултат на инвестицията дълбочинната преработка на суровината се е увеличила до 84%, а получаването на т. нар. светли горива – бензин, дизел и газ, се вдига до 76 на сто. Произведените продукти отговарят на всички европейски стандарти, основно екологични, поради ниско съдържание на сяра, което за този тип на горива трябва да бъде под 10 PPM.

До месец и половина-два на пазара у нас ще се появи ново гориво в бензиностанциите „Газпром“. 100-октановият бензин G-drive подобрява мощността и скоростта на автомобили от висока класа.

Рафинерията в Панчево, разположена върху 200 хектара, е единствената в света, която има православен манастир на своя територия. Обителта, наречена „Войловица“ на едноименното близко село, е построена през 1383 г. В Панчево преработват сръбски, руски и каспийски нефт. Част от суровините идват по петролопровод през Адриатическо море или се пренасят с цистерни. Има пристанище на р. Дунав.

Освен горива, в Панчево произвеждат още пара и електроенергия. През 1999 г. тези производства на рафинерията са бомбардирани, загиват трима работника.

Руснаците спонсори на „Цървена звезда“ и „Партизан“

Футболният клуб „Цървена звезда“ и баскетболният „Партизан“ са спонсорирани от руския инвеститор „Газпром Нефт“ в Сърбия, пише още „Стандарт”. Двата тима получават по равна сума, но ефектът е различен, обясни Иван Костадинов. „Цървена звезда“ е потънала в дългове и дори не беше допуснат до участие в Шампионската лига това лято, въпреки че спечели първенството. Баскетболният „Партизан“ обаче е един от най-силните отбори в Европа.