Руски експерт: След терористичните нападения в Европа отказ от Шенген няма да има

Ръководителят на Центъра за германски изследвания на Института за Европа на Руската академия на науките за миграционната политика на ЕС Владислав Белов.

Измени ли се миграционната политика на Европа след терористичните нападения?

Владислав Белов: Не, не се е променила. Контролът за новопристигащите граждани и без това е достатъчно строг, вътре в страната тези, които вече са влезли на германска територия, биват следени, освен това се полагат усилия да бъдат разкрити членовете на забранената в Русия „Ислямска държава“. След терористичните нападения контролът се засилва, полицията ще бъде по-строга, но в рамките на правовите норми, които вече съществуват, а те са достатъчно сурови.

Тези дни премиерът на Бавария Хорст Зеехофер заяви, че трябва да се облекчат условията по връщането обратно на бежанците. Това реално ли е?

В.Б.: Има норми, регулиращи този въпрос, според които Германия и сега може да връща значителна част от бежанците. Въпросът е „къде?“ и той е особено актуален за гражданите от Сирия и Либия. Засега няма отговор на този въпрос.

Дали терористичните актове ще повлияят на отношението на обществото към бежанците от Сирия?

В.Б.: Мисля, че не. В Германия от лятото на миналата година са пристигнали близо милион и половина мигранти. От тях единици извършват престъпления. Обществото е в състояние да отдели зърното от плевелите и разбира, че и сред гражданите на Германия (с германски и миграционен произход) има такива, които са свързани с криминално проявени. Хората по-скоро ще настояват за по-строго отношение към тези, които нарушават закона, и ще реагират положително на твърдата политика на държавата към престъпниците.

Поне това проличава от примера с Бавария, където действията на полицията по отношение на престъпленията с обществен отклик през юли получиха одобрението на обществото. А това е електоратът на Зеехофер и на управляващата партия в провинцията Християнсоциален съюз (ХСС).

Тъкмо поради тази причина дори движението „Пегида“ или партията„Алтернатива за Германия“ да се опитват да играят на тази струна, ще се изправят срещу играчи, които на ненавистта ще противопоставят с ясни действия, които правят разграничение между престъпници и мигранти.

Три от четирите престъпления бяха извършени в Бавария. Имали някакво обвързване с района?

В.Б.: Това е случайност. В Бавария наистина станаха отекващи престъпления. Ако обаче погледнете на криминалната статистика в другите провинции, то ще откриете достатъчно престъпления, в които са участвали бежанци и граждани с миграционен фон.

Ситуацията в Германия ще се отрази ли на позициите на канцлера Ангела Меркел и на управляващата партия в светлината на предстоящите избори през 2017 година?

В.Б.: Тринадесет месеца са достатъчно голям период. Управляващата коалиция, включително и ХСС, имат добри шансове да покажат отговорността на държавата за политиката, която водят и да противодействат на опозицията, която ще ги критикува. Това е силен коз за Меркел.

Доколко голяма е ролята на държавния лидер в решаването на проблема с мигрантите? Ако френският президент Франсоа Оланд бъде сменен от бившия президент на Франция Никола Саркози, дали това ще промени нещо?

В.Б.: Ролята на лидера е голяма, но в дадения случай той не може да промени кой знае какво – лидерът не е в състояние да спре потока от нелегални мигранти. Меркел, която през септември миналата година каза: „Wir schaffen das” („Ние можем да го направим“) – и по този начин увеличи мигрантския поток, на практика намали напрежението в парния котел и прехвърли всичко това в регулируемо русло. Осъждат я за това, но от друга страна тя, както по всичко личи, е била права. За няколко месеца натискът бе намален, а след това Германия започна да приема достатъчно строги закони и норми. Сега те са значително по-строги, отколкото преди година.

На територията на Русия засега не са извършени терористични нападения, свързани с „Ислямска държава“. Дали това отразява ролята на Путин като лидер и неговите контакти с ръководителите на кавказките републики?

В.Б.: Съмнявам се, че лидерът на Чечения и на други кавказки републики са отблъскващ фактор за забранената в Русия „Ислямска държава“. Тъкмо обратното, и Кадиров, и Путин са лични врагове на тази групировка. Особено от септември 2015 година, когато Русия започна да действа на страната на законното правителство на Сирия. Този факт засилва опасността от терористични актове в Русия.

В същото време мнозинството от мюсюлманското население в Русия са сунити, а не шиити, затова ролята на лидера е голяма. Тук обаче не става дума за плашещ лидер, а за лидер, който организира. Трябва да се отдаде дължимото на руските регионални органи на властта, които работят в граничните райони от рода на Северен Кавказ с потоците мигранти.

И макар у нас мигрантите да имат друга структура, друго качество, така или иначе с този проблем трябва да се съобразяваме. Това е второто равнище, което засега поддържа реда в страната. Още веднъж: за „Ислямска държава“ Путин е личен враг, това трябва да се помни.

Последните терористични нападения бяха извършени от единаци. Мислите ли, че спецслужбите са в състояние да се противопоставят на тази нова форма на терористични действия?

В.Б.: Ако единакът е част от организирана система, то да. Ако обаче психически неуравновесен човек извършва спонтанни акции, то те много трудно могат да бъдат предотвратени. Може навреме да бъде забелязана раница или пък оръжие, но единаците са най-страшните хора. Например в Израел системата за сигурност е от най-високо качество. Неговите граждани по същество са тази система. Всички мъже служат в армията, както и много жени. Всеки минувач е готов да защити обществото от терористичен акт, и въпреки това, там стават атентати. Срещу единаците няма защита. В бъдеще „Ислямска държава“ ще заложи по всяка вероятност на такива хора.

Франция и Германия са членки на ЕС. Размитите граници вътре в ЕС не усложняват ли решението на проблемите с мигрантите?

В.Б.: Усложняват ги. Има Шенгенско споразумение, което позволява при определени ситуации да се въвежда граничен контрол. От това положение вече се възползват и Франция, и Германия, и Дания. Само че свободата на придвижването като ценност, постигната в рамките на Евросъюза, е много важна. Поради това граничният контрол се въвежда твърде внимателно.

С други думи, няма да въведат контрол завинаги?

В.Б.: Не, на отделни участъци могат да въведат за определено и ограничено време контрол, но отказ от Шенген няма да има.

Източник: „Руски дневник“