„Белият лебед“: Новият стратегически бомбардировач на Русия

Русия създава „преходен“ свръхзвуков стратегически бомбардировач на базата на Ту-160. Според военни експерти новият Ту-160М2 ще може да преодолява съществуващите противовъздушни и противоракетни отбранителни системи на потенциалния противник и ще даде на конструкторите допълнително време, за да разработят аналогичен клас самолет от ново поколение, съобщава „Руски дневник“.

Заради удължаването на сроковете за разработка на Перспективния авиационен комплекс на далечната авиация (ПАК ДА – стратегическия бомбардировач-ракетоносец от ново поколение – бел. ред.) ръководството на руското военно министерство реши да създаде средносрочна замяна на самолета на базата на съветския Ту-160.

Източник на „Руски дневник“ разкри, че в отбранително-промишления комплекс този проект може да стане една от най-скъпо струващите програми на Министерството на отбраната през 20-те години на този век. Стойността на проекта може да се сравни със създаването на нови атомни ракетни подводници по проекта „Борей“ с ракети от клас „Булава“ („Боздуган“) – от порядъка на $5-7 млрд., отбеляза същият източник.

„Засега не се знае в каква степен модернизацията ще засегне самолета: дали ще бъде обновено само бордовото радиоелектронно оборудване или и двигателите, боеприпасите, системите за охлаждане, навигацията и т.н. Цената на проекта Ту-160М2 ще варира според тези аспекти и може да достигне $5-7 млрд.“, обясни експертът.

Ту-160, или както го наричат авиаторите „Белия лебед“, е най-мощният свръхзвуков бомбардировач-ракетоносец в историята на военната авиация.

Както разказа пред „Руски дневник“ заместник-генералният директор на ПАО „Туполев“ по проектирането, научно-изследователската работа и опитно-конструкторските разработки Валерий Солозобов, Ту-160М2 ще бъде принципно ново конструкторско решение, макар новият „лебед“ да си остане с предишния облик.

„По-специално новият самолет ще получи най-съвременната електроника, а също ще бъде оборудван с иновативни разработки за радиоелектронна борба и управление на огъня“, съобщи за „Руски дневник“ представител на компанията „Туполев“.

По думите му самолетът е усъвършенстван в съответствие с изискванията на времето и ще получи системи, които ще му позволят да стане неуязвим от съществуващите и разработваните днес системи на противовъздушна и противоракетна отбрана на потенциалния противник.

„Що се отнася до външния вид, „Белият лебед“ ще запази схемата на интегрален нископлан (крилото минава през долната част на фюзелажа на самолета – бел. ред.) с крило с променлива стреловидност. Той ще бъде оборудван с триопорно шаси и с пълнооборотен стабилизатор и кил“, съобщиха за „Руски дневник“.

Представител на опитно-конструкторското бюро „Туполев“ разказа, че цялата окомплектовка за Ту-160М2 се произвежда от руски предприятия и санкциите няма да се отразят на производството на новите самолети.
Руско частно конструкторско бюро създаде самолет за ВКС

По думите на главнокомандващия на Въздушно-космическите сили на Руската федерация Виктор Бондарев първият полет на бойната машина се планира за началото на 2019 г., а серийното му производство ще започне през 2023 година. Той отбеляза, че Министерството на отбраната планира да купи най-малко 50 самолета Ту-160М2.

Какво въоръжение може да носи новият Ту-160М2

„Терминът „рекотоносец“ акцентира върху възможността на бомбардировача да използва и ядрени, и неядрени крилати ракети. Сред тях са крилатите ракети с далечен обсег от ново поколение Х-101 и Х-555“, разказа на „Руски дневник“ източник от отбранително-промишления комплекс.

Както отбеляза той, самолетът ще може да носи и крилати ракети Х-55СМ с предварително зададени координати за поразяване на цели. „Ту-160 може да бъде оборудван с всякакви ядрени и конвенционални бомби: бронебойни, бетонобойни, касетъчни, морски мини и т.н. Общото тегло на тези боеприпаси може да достигне 40 тона“, подчерта военният експерт.

Той допълни, че новият самолет ще бъде в състояние да нанася удари по обекти на потенциалния противник, които са извън зоната на обсег на съществуващите средства на противовъздушната и противоракетна отбрана.

По думите му Ту-160М2 ще стане един от самолетите, които са в състояние да обиколят земното кълбо с две дозареждания на гориво във въздуха.

Характеристики  на „базовия“  Ту-160

Екипаж: 4 души
Дължина на самолета: 54,1 м;
Височина на самолета: 13,1 м;
Размах на крилото: 35,6/55,7 м;
Собствено тегло: 110 000 кг
Максимално тегло при излитане: 275 000 кг
Тегло на горивото: 148 000 кг
Максимална скорост:
2200 км/ч на височина 10 км;
1030 км/ч на височина до 3 км;
Максимална далечина на полета без дозареждане: 18 950 км
Боен радиус: 6000 км
„Въздушен“ таван: 22 000 м