Белият дом: Санкциите срещу РФ остават до пълното реализиране на „Минск-2“

Санкциите срещу Русия остават, решиха лидерите на САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия, предаде РИА Новости. Санкциите остават до пълната реализация на споразуменията от Минск, са решили лидерите на голямата Петорка по време на срещата им в Анталия, където се проведе срещата на Г-20.

„Петимата лидери за пореден път подчертаха, че санкциите срещу Русия трябва да останат до постигането на пълната реализация на Минските съглашения“, се казва в прессъобщение на Белия дом.

Решението им бе потвърдено и от председателя на Евросъвета Доналд Туск и шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, които заявиха, че отмяната на санкциите срещу Москва ще стане едва тогава, когато бъдат изпълнени Минските споразумения.

Москва нееднократно е заявявала, че не се явява страна във вътрешния украински конфликт, не подкрепя опълченците и не изпраща войска в Донбас. Въпреки това, Киев и западните страни продължават да обвиняват Русия във „военна агресия“ и редовно „откриват“ в Източна Украйна и в граничните области на Русия „някакви подразделения“ на ВС на РФ, макар международните наблюдатели в хода на редовните проверки нито веднъж да не са откривали някаква недекларирана военна дейност.