Белият дом разглежда възможността за лична среща между Обама и Путин

Според медиите правителството на САЩ е склонно на диалог с Русия по сирийския въпрос. Белият дом е близко до съгласие за преговори с Москва по линия на военните ведомства, а също така разглежда възможността за лична среща между Барак Обама и Владимир Путин. Това може да свидетелства за промяна на стратегията на Вашингтон в региона, пише „Независимая Газета“, цитира focus-news.net.

Според заместник-директора на Франко-руския анализаторски център „Обсерво“ Игор Деланюз, 70-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк е благоприятна възможност за двустранна среща между Обама и Путин. „Диалог между Обама и Путин по време на Общото събрание на ООН би представлявал нов етап в отношенията между двамата лидери.

Имайки предвид, че Конгресът на САЩ е настроен против Путин на фона на случая „Сноудън“ и украинската криза, Обама от 2013 година избягваше срещите с Путин. Но Общото събрание на ООН създава неутрален фон за диалог. Освен това ситуацията в Сирия претърпя фундаментални промени през последните седмици- провали се програмата по подготовка на бойци на сирийската въоръжена опозиция, финансирана от САЩ, а увеличаването на руското военно присъствие в Сирия принуждава Вашингтон сериозно да разгледа призивите на Москва към сътрудничество“, заяви Деланюз.