Беларус отчасти заменя Европа за руските туристи

По данни на Министерството на спорта и туризма на Беларус, за новогодишните и последвалите ги /според православния календар/ коледни празници, страната е посрещнала 1,2 пъти повече руски туристи в сравнение с миналата година, пише infotourism.net.
Туроператорите потвърждават тази цифра.„Тя е реална, информацията е получена от големи туристически компании и основни обекти за настаняване, включително и хотелски вериги – заяви пред RATA-news Филип Гулий, генерален директор на туроператора „Западен тракт“ от Минск.
Според него, новогодишното търсене е надминало всички очаквания: освен организираните туристически групи, в Беларус са пристигнали и много индивидуални туристи от Русия. Заетостта на хотелите в празничните дни е била много висока, независимо от факта, че хотелската база в столицата Минск е със свръхкапацитет. Средствата за настаняване са предложили специални оферти, намаления за организирани туристи, но добре са вървели и продажбите на рецепция. Пикът е бил между 2 и 5 януари. Освен това, санаторно-курортните пакети за Нова година са били предварително продадени, имало е дори случаи на овърбукинг в най-популярните санаториуми.

Според нея качеството на обслужване в хотелите в Минск се е повишило, а освен това те са дали добри отстъпки на туроператорите, благодарение на което туристическите пакети за Нова година и Коледа са били на много достъпни цени. Например тридневен пакет за Нова година с полупансион и включена екскурзионна програма е струвал 11-12 хил. рубли, без пътя. „Повечето руски гости пристигат в Минск с влак, но мнозина идват с личните си автомобили или с автобуси“, уточни Петровская.Освен туристи, са пристигнали и много спортисти от детско-юношеските спортни школи в Русия, които преди избираха Турция като основна дестинация за зимните си лагери. Според друг туроператор, Лариса Петровская от „Илва“, ръстът на руски туристи в периода между 2 и 10 януари е бил с 1,2 пъти по-голям, отколкото през 2015 г. Тя смята, че това се дължи на комплекс от икономически и политически причини, които попречиха на руснаците да пътуват до Европа, Египет и Турция.

Нарасналият туристически поток от Русия към Беларус се дължи и на факта, че руснаците могат да пътуват дотам с вътрешните си паспорти, а цените са по-изгодни в сравнение с други страни от ОНД – Узбекистан, Армения, Грузия, и дори с аналогични туристически пакети в самата Русия.
Според Татяна Маркова от туроператора „Ванд Травел“, Беларус може отчасти да замени Европа за руснаците: в страната има средновековни замъци, придаващи й европейски колорит, но туристът може да плати в рубли и да общува без проблеми на руски език.