Без политически речи на празника, президент и премиер изпратиха приветствия

 Съборът премина под знака на предстоящите чествания на 140-годишнината на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година. 

Копие на Самарското знаме, изработено в Пазарджик, подариха русофилите от Казанлък на своята община по време на днешния 14-и поред национален събор на русофилите, проведен край язовир „Копринка“. То бе осветено от старозагорския митрополит Киприан.

2017_09_09 Kiprian - Samarsko zname-replika

На събора по традиция и сега дойдоха над 10 хиляди души от цялата страна. Председателят на Националното движение „Русофили“ Николай Малинов съобщи, че със съдействието на митрополит Киприан е подета инициатива в България да бъдат донесени мощите на руския свети Киприан, който обединява земите около Русия през 14-и век под знака на православието.

ANV_7958

Този път политиците приеха желанието на организаторите на събора да няма политически речи, макар че край язовир „Копринка“ дойдоха депутати от всички политически сили, сред които бе и Красимир Велчев, председател на групата за приятелство с Русия в парламента.

Приветствие изпратиха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и патриарх Неофит.

ANV_8072

Патриархът подчерта в приветствието си, че нашите два славянски народа са дълбоко свързани исторически и обединени от общата православна вяра, а русофилите с дейността си помагат за трайното опазване на тези кристални братски отношения.

Председателят на парламента Димитър Главчев изрази увереността си, че отношенията между нашите два народа имат не само дълга история, но и бъдеще, основано на близостта между нас, на уважението и взаимния интерес. „Вековната връзка между българския и руския народ е доказана през годините. Тя ще надживее всяко политическо изпитание“, се казва в приветствието на президента Румен Радев до събора.

Премиерът Бойко Борисов благодари за поканата към него да посети събора. „Разчитам, че вие  ще предадете на членовете и симпатизантите на вашето движение да са здрави, с мъдрост и с постоянство да постигат целите си. Убеден съм, че те ще спомогнат за укрепване на добрите връзки между българския и руския народи, защото успешното двустранно сътрудничество се крепи на прагматизма и взаимния интерес, но и на доверието и разбирателството“, пише още премиерът Борисов.

Съборът премина под знака на предстоящите чествания на 140-годишнината на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година. Негов гост бе и руският посланик в София Анатолий Макаров.

ANV_8078

Пред множеството той обяви събора за ярък символ на нерушимото руско-българско приятелство. Посланикът говори за датата на събора 9 септември като за ден освобождението на България от фашизма и подчерта: „Взаимната симпатия и обич между двата народа не е анахронизъм, а нашето настояще и, сигурен съм, бъдеще. Всеки от вас има своята история – учил, работил, любил, създал семейство в Русия. Тези човешки връзки понякога имат не по-малка важност от контактите на най-високо равнище. В много от отраслите на руско-българското сътрудничество се запазват неизчерпаеми резерви и от нас и вас зависи дали ще съумеем мъдро да се възползваме от този потенциал. На нас са ни необходими конкретни инициативи в икономиката и енергетиката, в селското стопанство и промишлеността, образованието и културата, които за пореден път биха показали че не можем само да живеем с миналото, но и уверено да се движим напред. Впрочем, уваженеието към историята винаги е било неотменна част от цивилизионния код на руснаците и българите. Съвсем скоро ще отбележим заедно 140 години от освобождението на България от османско робство. Да почетем паметта на падналите за тази свобода е наш общ дълг и дело“.

За съборяните по традиция имаше сувенири с руски символи – най-често фланелки и шишета с ликовете на Владимир Путин, Йосиф Сталин, но и на Тодор Живков.

ANV_7900

 

Текст: Ваньо Стоилов, в. „24 часа“