Без контрол върху Сирия, Турция ще си остане регионална сила

Без контрол върху Сирия, Турция ще си остане регионална сила

Публикувано от:

Автор: Бойко Маринков*.

Трудно се прогнозират загубите от санкциите, които наложи Русия на Турция след президентския указ и решението на Министерския съвет на Руската федерация. Диапазонът им е между 40 и 80 млрд.долара. Неизчислими са страничните ефекти на тази вълна – закриване на работни места, рязко намаляване на транспортните и въздушни връзки, ограничаване на пътуванията, абсолютно неясната на този етап съдба на големите енергийни проекти като АЕЦ в Аккую и “Турски поток” .

Само стратегическите проекти на Турция в района на Близкия Изток биха могли да оправдаят унищожените двустранни отношения с Русия и огромните финансови загуби, които ще понесе икономиката на страната в следващите месеци. И, за съжаление, отговорът на въпроса – кой и защо разстреля руския бомбандировач в сирийското небе с ракета от турски Ф-16 има само един възможен отговор. Бжежински твърди, че с контрола върху Украйна, Русия е голобална сила или империя. Аз твърдя, че без контрол върху Сирия, Турция ще си остане регионална сила, въпреки имперските блянове на нейния министър-председател проф. Ахмет Давутоглу и на президента Р.Т.Ердоган.

 

*Д-р Бойко Маринков е научен сътрудник в Института по балканистика към БАН, общински съветник в СОС и заместник-председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания, член на постоянната комисия по обществен ред и сигурност и на комисията по здравеопазване и социални дайности /1995-2003 г. и 2007-2011 г./.

Източник: Поглед Инфо.