Бежанците в Одрин се опълчиха на валията

Около 2 000 сирийски бежанци в Одрин се опълчиха на валията Шахин, прекъснаха речта му и настояха да бъда допуснати до границата с Гърция, като заплашиха, че ще я прегазят, но ще я пресекат, предаде БГНЕС.

Това се случи в късния следобед в спортния комплекс за пехливанските борби, превърнат в лагер по спешност, когато управителят на областта Дурсун Али Шахин пристигна да предупреди настанените преди дни и желаещи да стигнат до Германия и другите европейски страни.

Предния ден той ултимативно заяви, че пришълците трябва да опразнят района най-късно във вторник и да не напират към границата, тъй като Турция е длъжна да спазва международните договорености и законите. В края на ултимативния срок обаче лагерниците протестираха срещу него и скандираха „Отворете границите, ще ги прегазим и ще минем“. Мощните им викове принудиха валията Шахин да се оттегли от лагера, а неизвестността и за двете страни в проблема остава и до момента. Не помогнаха и посланията на арабски език от специализирания автомобил на валийството, нито присъствието на областните директори на полицията Аднан Ердоан и на жандармерията Албай Ерсан. Упоритото очакване на голямата маса сирийски бежанци границата с Гърция да бъде отворена и достъпът им до нея да бъде разрешен продължава и в момента.

Малкото, което валията Шахин успя да каже на непреклонните бежанци, беше това: „ От 10 дни сте ни гости, ако щете харесвайте, ако щете не това. Правим за вас всичко, което успяваме, говорихме и с медиите, и с вас. Правим това в продължение на 4 години. Коя друга държава ви прегърна от 2011 г. насам и ви даде подслон?“, обърна се валията Шахин към бежанците. Той специално акцентира на факта, че Гърция и България вече изпратиха подкрепления по границите си и не биха допуснали мигрантски колони да преминат през тях. Шахин огласи, че предния ден близо 1 500 бежанци бяха транспортирани с автобуси към лагерите в Истанбул. „Ако от Европа дойде някакво решение за вас, вие ще сте първите, които ще изпратим, такова обаче до момента няма. България и Гърция подсилиха охраната по границите си, за да ви отблъснат. Осигурете си документите и който има къде да отседне, да отиде там, другите да разчитат на усилията на държавата за подслон по хотелите. Ще ви настаним в районите по ваш избор“, обеща одринският валия Шахин. Той се обърна към протестиращите с препоръката да пожалят поне децата и жените си, които са крайно изтощени от дългите преходи пеша. Тогава обаче обръщението му беше прекъснато от мощните викове на бежанците, които в хор скандираха „Убедени сме, че ще минем границата“, „Газим и минаваме“. В този момент той се видя принуден да напусне лагера на бунтуващите се бежанци.

По-рано през деня президентът Реджеп Ердоган поиска от него сведения за ситуацията в телефонен разговор. „Съобщих, че бежанците не желаят да останат повече в Турция и настояват незабавно да преминат през границата в Гърция , за да се насочат към европейските страни. Обясних в детайли, че полагаме всички усилия за осигуряването им с всичко необходимо за що годе нормалното им съществуване, но те настояват за Европа“, заяви пред журналисти в Одрин валията Шахин. Той прогнозира, че останалите след оттеглилите се към Истанбул мигранти нямат шанс да пресекат границите с България и Гърция, защото и двете държави са изпратили солидни подкрепления.