Бежанска вълна от арабския свят едва ли заплашва Русия

Русия в близко време едва ли я заплашва бежанска вълна от арабския свят, даже с отчитане на усложнения достъп за тях в страните от Европа, счита отговорният секретар в руската Федерална миграционна служба Юрий Московски, публикува blitz.bg.

Московски предлага да се погледне картата, на която ще се види, че за бежанеца е извънредно трудно да се добере по вода до Русия: Дарданели и Босфор, после бурното Черно море. По суша трябва да се премине от Турция през Армения и Грузия, следва Кавказкия хребет от Черно до Каспийско море.

Той изтъкнал и крайно сложните условия за адаптация на арабските бежанци в руски условия, като на първо място крайно малките помощи за бежанците. И в Европа им е достатъчно трудно да се адаптират, но някои от тях поназнайват английски, а с руския език трябва да започнат от нула.

Отделните опити да се проникне в Русия, легално или нелегално, със самолет, имат за крайна цел транзит да се проникне във Финландия или в Норвегия.

Московски се спрял и на още един необичаен канал за проникване в Русия като крайна дестинация – мигрантите могат да пристигнат при роднини. Оказва се, че в РФ живеят около 7 хиляди сирийци. Те са в Русия от десетилетия и се считат за руснаци, имат руски съпруги и деца. Но, според експерта, и в тази посока не се очаква силен поток от бежанци.