Армията на Новорусия продължава успешно контранастъпление

Армията на Новорусия продължава успешно контранастъплението, което започна преди два дни, съобщи ИТАР-ТАСС.

През последното денонощие в хода на настъплението на юг в  Новорусия, силите на опълчението унищожиха напълно военната база на украинските войски в Седово, разгромили са всички блокпостове около Седово и Новоазовск до Азовско море. В момента армията на Новорусия провежда прочистване на двата града от присъствието на правителствените структури. Превземането на Новоазовск ще отвори пряк път за армията на Донецка народна република към третия по величина в Новорусия пристанищен град Мариупол.

Буквално преди часове, бойци от Националната гвардия на Украйна, която се състои основно от пронацистки настроени радикали, пхредставители на неонацистките движения „Десен сектор” и партия „Свобода”, масово напускат морския град. Заедно с нацгвардейците се изнасят администрацията и всички други силови структури на киевските власти, съобщават очевидци.

Същевременно, жителите на града се тревожат, че съвсем скоро Мариупол може да се превърне в място на ожесточени сражения. Потокът от бягащи от войната местни жители с всеки изминал час се увеличава. Опашки от частни коли на бензиностанциите са огромни. А онези, които все пак са решили да останат в града, се подготвят за най-лошото.

Вече са дефицит хранителните стоки: макарони, сол, брашно – стоки от първа необходимост. Паниката в града е започнала няколко часа  след като украинските сили се изтеглиха на запад.

В същия момент, армията на ДНР започна настъпление на два големи населени пункта – градовете Северодонецк на северозапад в Луганска област и Дебалцево – на изток в Донецка област. Също така, опълчението стяга значително количество сили към Лисичанск и Северодонецк, в околностите на който армията на ЛНР вече е превзела два населени пункта. Настъплението на всички фронтове продължава.

Същевременно в Донецк гори един от цеховете на химическия завод. Това предприятие е едно от най-големите в региона. Пожарът е възникнал в резултат на артилерийски обстрел, който цял ден води украинската артилерия.

Няколко снаряда са уцелили територията на с. Ясиновка, където се намира промишленото предприятие. В момента с пожара се бори местна пожарна служба. Освен това, в резултат на обстрел от страна на киевски сили, в западните околности на Донецк беше напълно разрушена православната църква на Свети Йоан Кронщадски.

За щастие няма пострадали от артилерийския удар, защото настоятелят на храма протойерей Александър Матвеев и миряните се укрили в мазето. Един от снарядите паднал в църквата, в резултат на което избухнал пожар. Малко по-късно църквата е изгоряла до основи. Единственото, което свещеникът е успял да изнесе под обстрела, са плащеницата от олтара и Светите Дарове. Църквата на Свети Йоан Кронщадски е била построена преди 20 години със средствата, събрани от местните жители. Това вече е втората православна църква, унищожена от Националната гвардия на Украйна за последните три дни.

На 23 август бе унищожена православна църква в град Кировское, там са загинали трима души, а няколко са хоспитализирани по спешност с множество шрапнелни рани.

Главата на Руската Православна Църква Патриарх Кирил изрази съболезнования към близките на загиналите и призова президента на Украйна Петро Порошенко да прекрати кръвопролитията в югоизточната част на страната.