Арестуваха мениджър от най-голямата руска компания за киберсигурност

Арестуваха мениджър от най-голямата руска компания за киберсигурност

Публикувано от:

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия арестува Руслан Стоянов, топ мениджър на лаборатория „Касперски“. В компанията Руслан Стоянов е бил шеф на отдела за разследване на киперпрестъпления. Точно този отдел от 2013 г. тясно си сътрудничи с Министерството на вътрешните работи и ФСБ на Русия и участва в анализа на киберпрестъпления.

В. Комерсант предполага, че арестът може да е свързан с разследването срещу Сергей Михайлов, един от заместниците на Центъра за информационна сигурност на Федералната служба за сигурност. От „Касперски“твърдят, че арестът няма отношение към работата на компанията.

Руслан Стоянов е в ареста на затвора „Лефортово“ от декември 2016 г. Той е бил за последен път онлайн в социалните мрежи на 4 декември м.г. До 2006 г. Руслан Стоянов е работил в отдел „К“ на Градското управление на МВР в Москва, а после и към Следственият комитет на Руската федерация.

Според източник на Федералната служба новини топ мениджърът на „Касперски“ е арестуван за държавна измяна.

„Касперски“ или „Лаборатория Касперски“ е най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер. Компанията е основана през 1997 година от Евгений Касперски и неговата съпруга Наталия Касперски. Основният екип на компанията се намира в Москва, а клонове има в над 10 други държави.

Kaspersky Lab са пионерите в прилагането на евристичния метод в улавянето на нови вируси.

От 2013 г. отделът за разследване на компютърни инциденти към “Лаборатория Касперски” сътрудничи с ФСС и МВР в анализа на киберпрестъпления, напомня ТАСС.

Пресслужбата на “Лаборатория Касперски” подчерта, че разследването няма връзка с компанията и “се води спрямо частно лице”. Компанията увери, че арестът на Стоянов, който не е сред нейните топмениджъри, няма да повлияе върху дейността на фирмата и работата й с държавните органи.