Ансамбъл „Александров“ е визитката на Русия

Само преди година посрещнах ансамбъл „Александров“ в София. Изнесоха грандиозен концерт, а преди това пяха специално за журналистите в Руския културно-информационен център. Хорът бе известен със своите популярни изпълнения на вечните и незабравими военни шлагери като „Катюша“, „Смуглянка“, „Священная война“, „Соловьи“, както и на старинни руски романси и народни песни. В тяхно изпълнение уникално звучаха известните на всички ни „Очи черные“ и „Эх, дороги…“

Евгений Булочников изпя „Хей Балкан,ти роден наш“ на български

…Днес техните великолепни гласове отидоха под водата, завинаги!

978849f0c5824831dbadae2f4a0b82e9_600x460
Оля Ал-Ахмед с музикантите от Академичния ансамбъл за песни и танци на Руската армия „Александров”

Миналата година ансамбълът на руската армия направи наистина грандиозно турне, посветено на 70 години от края на Втората световна война. Маршрутът на артистите мина през над 40 европейски столици, включително и София. На 9 септември 2015 г. те гастролираха в зала 1 на НДК. Спомням си препълнената зала, в която четири хиляди души пригласяха на хора, а по- ентусиазираните дори танцуваха на „Калинка“. Тази песен бе изпята от „Мистър Калинка“, както е известен народният артист на Русия Вадим Ананиев, който по чудо оцеля, защото заради раждането на трето дете-син, не се качил на самолета. Тогава Ананиев се пошегува с мен, че съм приличала на героинята от песента „Смуглянка“. Обеща ми, че ще я изпее специално за мен и тя прозвуча. Кулминацията беше, когато другият солист на ансамбъл „Александров“ Евгений Булочников великолепно изпя на български „Хей Балкан,ти роден наш“ и вдигна залата на крак. Уви, името на Булочников е в списъка с тези, които вече никога няма да запеят.

Солистът Евгений Булочников / Фото Оля Ал-Ахмед
Солистът Вадим Ананиев / Фото Оля Ал-Ахмед

„Много дълго се готвихме за това турне, което след София ще продължи за Букурещ и Кишинев“, каза тогава главният диригент на ансамбъла Николай Кирилов. Ансамбълът беше визитната картичка на Русия по света. Спомням си, че по време на нашата среща попитах дали има млади хора сред публиката. Тогава другият диригент Генадий Саченюк ми каза, че доста младежи посещават концертите им и пеят всичките песни наизуст. „Няма човек на земята, който да не може да запее „Калинка“, увери ме той.

„Чрез песните, с които някога младежите са отивали в бой, сега възпитаваме подрастващото поколение в любов към родината и истински патриотизъм. Да не забравяме, че ние пеем и за любов, с което пък пленяваме сърцата на дамите“, каза тогава диригентът.

Но мисията в мирно време на ансамбъл „Александров“ се промени и излезе извън пределите на мира. Хорът летеше до всяка гореща точка, където имаше нужда от подкрепа и повдигане на бойния дух. Така, както го правеха в базата Хмеймим в Сирия, но този път те не успяха..

Пуснах диска, който миналата година ми подариха. Слушам и звуковия файл на интервютата ми. Техните гласове винаги ще останат в сърцето ми. Това е страшна загуба за Русия, за света и за културата! Ансамбъл „Александров“ ще остане завинаги гордостта на Русия.

Светла им памет !

Изнасят 1500 концерта на фронта

За рождена дата на знаменития военен ансамбъл „Александров се смята 12 октомври 1928 г. Тогава е първият му концерт в Дома на Червената армия. „Баща“ на хора и негов създател е преподавателят от Московската консерватория Александър Василиевич Александров, роден през 1883 г. Освен диригент, той е и композитор и в първите дни на Великата Отечествена война създава прочутата песен Священная война“ по текст на Лебедев – Кумач.

За първи път тя е изпълнена на 26 юли 1941 г. на Белоруската гара, от която са тръгвали заминаващите на фронта бойци. Александров е и автор на руския химн. Приживе той се издига до чин генерал-майор, присъдено му е и званието народен артист. След смъртта му ансамбълът получава неговото име. В началото хористите са само 12, но до средата на 30-те години на ХХ век достигат 300 души. През 1978 г. получават най-високото отличие за професионализма си в чест на 50-годишнината на ансамбъла, когато му е присвоено почетното звание – академичен. Съставът е два пъти носител на орден „Червено знаме“. Днес в него има 186 души, от тях 9 са солисти, мъжки хор (64), оркестър (38) и смесена танцова група (35). Всички членове на „Александров“ имат специално музикално и хореографско образование, а 126 александровци са удостоени с почетни творчески звания. Хорът е признат за една от най-добрите мъжки формации в света.

През годините на войната ансамбълът е имал над 1500 концерта пред бойците на фронта. И до днес трупата пее и танцува във военни части. „Александровци“ неведнъж са пели в камерен състав пред ветераните, които не могат да присъстват вече на изявите им. Миналата година те изнесоха домашен концерт пред 100-годишен ветеран. Колективът е бил в горещи точки, райони на бойни действия – Афганистан, Приднестровието, Таджикистан, Чеченската република. Александровци са пропътували с концерти цяла Русия и са посетили над 70 страни в Европа, Азия, Африка и Америка, като навсякъде са жънали грандиозен успех.

Няма да отменят концертите в Чехия

Въпреки трагедията със смъртта на 64-ма изпълнители от ансамбъл „Александров“, той ще продължи да съществува и да изнася представления, съобщиха от руското военно министерство.

Най-големият военен художествен колектив в Русия наброява общо 186 изпълнители – певци, музиканти и танцьори. Спешно ще бъдат обявени конкурси за попълване на местата на загиналите. Руското Министерство на културата вече обеща пълно съдействие за възстановяването на световно известния хор.

Ансамбълът ще осъществи планираното си европейско турне и ще пее в Чехия през май 2017 г. През първата половина на новата година хорът трябва да изнесе общо 75 представления в Централна Европа. Възможно е обаче някои от тях да бъдат отменени.

Предстои да бъде избран и нов художествен ръководител на хора вместо досегашния композитор и диригент Валерий Халилов, който беше на борда на падналия Ту-154.

Внукът на създателя: Загинаха най-добрите

„Ансамбълът летя много, по целия свят, а се разби в Русия“. Това заяви пред медиите в Москва Евгений Александров, внук на основателя на ансамбъла Александър Александров.

Той обясни, че хорът се е канел да изпълни пред войниците в Сирия класически произведения, в това число „Священная война“.

„Това е ужасна болка. Загина целия цвят на ансамбъла. Всички най-добри солисти, целият хор. Дядо ми казваше: „Няма ли го хора — няма го и ансамбъла“. В Москва останаха още толкова артисти, но загинаха най-добрите“, заяви още Александров.

Автор: Оля Ал-Ахмед, в. Стандарт15820424_10208085950202904_311153522_n